AMSTERDAM - Filmregisseur Pieter Verhoeff en producent Waterlandfilm willen een film maken over atlete Foekje Dillema.

''We hebben hiervoor een startbedrag gekregen van het Nederlandse Filmfonds'', zegt producent Jan van der Zanden van Waterlandfilm vrijdag.

De in Friesland geboren Foekje Dillema liep in 1950 een Nederlands record op de 200 meter hardlopen.

Vlak daarna schorste de Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie (KNAU) haar, omdat na een seksetest zou zijn gebleken dat ze geen vrouw was.

Eerherstel

Na haar dood in 2007 kreeg ze van de KNAU eerherstel en werd haar record op de 200 meter weer als persoonlijke tijd erkend. Viervoudig olympisch winnares Blankers-Koen en haar man Jan zouden de recordatlete hebben willen ruïneren.

Blankers-Koen en Dillema waren grote concurrenten, al hebben ze nooit een rechtstreekse confrontatie gehad.

Tragedie

''De tragedie speelt een belangrijke rol in de film'', vertelt Van der Zanden. ''Het onderstreept het aandeel van sporters tijdens de wederopbouw. Sporters waren erg belangrijk, omdat ze de bevolking nieuwe hoop gaven.''

Volgens de producent zal de film in totaal zo'n 2 à 3 miljoen euro kosten. Hij verwacht het geld bij elkaar te krijgen.

Actueel

''De Nederlandse en Engelse sportwereld staan zeer positief tegenover dit plan, omdat het onderwerp zeer actueel is. Op dit moment heb je de affaire met de Zuid-Afrikaanse atlete Caster Semenya, dat is precies hetzelfde.''

Het is de bedoeling dat de film in 2012 op het witte doek verschijnt. Dat jaar zullen in London de Olympische Spelen worden gehouden.