LOCARNO - De Nederlandse film Nothing Personal van regisseuse Urszula Antoniak heeft zaterdagavond op het Festival van Locarno zes prijzen in de wacht gesleept.

De twee belangrijkste prijzen waren het Luipaard voor beste actrice, die naar de jonge actrice Lotte Verbeek ging. Regisseuse Antoniak werd bekroond met het Luipaard voor beste filmdebuut.

Daarnaast sleepte Nothing Personal de prijs van de jongerenjury, de prijs van de filmcritici, een prijs van de oecumenische jury en de prijs voor beste 'auteursfilm' in de wacht. Dat heeft het festival zondag bekendgemaakt.

De film vertelt over Anne, die al haar bezittingen in Nederland achterlaat en als zwerfster naar Ierland afreist in de hoop daar rust te vinden.

Vreemdelingschap

Dit jaar draaiden op het Zwitserse filmfestival veel films waarin de thema's vreemdelingschap, thuis en identiteit centraal staan. In totaal dongen achttien films uit vijftien landen mee naar de prijzen.

De Duits-Brits-Franse film She, a Chinese heeft het Gouden Luipaard gewonnen, de belangrijkste prijs. De productie is de door critici langverwachte tweede film van de in Groot-Britannië woonachtige Chinese filmmaakster en schrijfster Xiaolu Guo.

De film vertelt het verhaal van een Chinese emigrante die haar moederland verlaat en zich vestigt in Groot-Brittannië. Eenmaal in Europa blijft de vrouw zich een buitenstaander voelen.

Het is niet bekend wanneer de bekroonde producties in de Nederlandse bioscopen te zien zijn.