AMSTERDAM - De zesde Harry Potter-film heeft in Nederland in 3,5 week tijd ruim een miljoen bezoekers naar de bioscoop getrokken. Zaterdag werd het miljoenste kaartje verkocht, meldt distributeur Warner Bros maandag.

De laatste film die in Nederland een miljoen bezoekers trok, was 'Alles is liefde' uit 2007.

'Harry Potter and the half-blood prince' ging op 15 juli in Nederland in première. Na één dag had de film al bioscooprecords gebroken.

De bebrilde tovenaarsleerling wist het hoogste aantal bioscoopbezoekers op een openingsdag en in een openingsweekend te trekken, evenals het hoogste aantal bezoekers op één dag.

Ranglijst

De zesde Harry Potter-film staat na dit weekend nog steeds stevig op de eerste plek in de Nederlandse bioscooplijst. Vooralsnog haalde de film in Nederland ongeveer 8,7 miljoen euro op.

Op de tweede plek staat net als vorige week maandag 'Ice Age 3: Dawn of the dinosaurs'. 'Public enemies' staat nog steeds derde en 'G-Force' vierde. Op de vijfde plek staat een nieuwkomer: 'Millennium: Mannen die vrouwen haten'.

Cavia's

In Amerika doet Harry Potter het overigens niet zo goed als in Nederland. Daar is de film in de bioscooplijst inmiddels terug te vinden op de vierde plek.

De cavia's uit de animatiefilm 'G-Force' wisten Harry twee weken geleden al van zijn troon te stoten, waarna die film het vorige week ook moest afleggen tegen de comedy 'Funny People', waarin Adam Sandler de hoofdrol speelt.

De filmlijst van de Verenigde Staten wordt na dit weekend aangevoerd door 'G.I. Joe: The rise of Cobra', gevolgd door 'Julie & Julia' en 'G-Force'.