AMSTERDAM - Michiel Huisman timmert net als zijn Zwartboek-tegenspeelster Carice van Houten flink aan de weg in het buitenland. Hij heeft drie films opgenomen in Engeland. Na The Young Victoria draait vanaf donderdag Unmade Beds in de Nederlandse bioscopen.

Unmade Beds is de tweede film van regisseur Alexis dos Santos (Glue) en gaat over een groep jongeren in de hippe krakersscene van Londen. De Spaanse Axl (Fernando Tielve) is op zoek naar zijn vader en zijn verleden.

De Belgische Vera (Déborah François) probeert haar verleden juist te vergeten om over haar liefdesverdriet heen te komen. Ze begint een romance met een charismatische vreemdeling, X Ray Man (Huisman).

Internationale acteurs

De 28-jarige Nederlander werd door de filmmakers gespot in Zwartboek van Paul Verhoeven en belandde zo in de cast van internationale acteurs.

Werken met Argentijn Dos Santos vond de acteur ''heel erg tof. Zo veel vrijheid had ik nooit eerder gehad. We namen de scènes in het script alleen als basis, waardoor we werden gedwongen heel erg in het moment te zijn. Soms ook wel eng, want je hebt iets minder controle.''

Liedje

Huisman speelt een muzikant en zingt ook een liedje in de film. Zelf combineert hij al jaren zijn acteerwerk met zijn passie voor zingen.

''Mijn personage was al muzikant'', vertelt hij. ''Aanvankelijk was er wel een ander liedje, maar dat vonden de regisseur en ik toch niet werken. Als ik dat speelde, klopte het niet echt. Ik heb gewoon thuis op de bank met een microfoon wat gemaakt en dat vond Alexis tof.''

Kind

Zijn eigen muziekcarrière staat momenteel op een laag pitje. ''Met een kind is het moeilijker om nachtenlang te schrijven'', zegt de vader van de tweejarige Hazel, de dochter die hij kreeg met actrice Tara Elders.

''Het is ook leuk om om half zeven op te staan en met je dochter naar de speeltuin te gaan. Ik ben op dit moment heel gelukkig met acteren, waardoor ik iets minder de drang heb om te creëren. Maar dat komt wel weer.''

Bloedverwanten

Voorlopig is hij druk met acteren. Hij speelt in de tv-serie De Co-assistent en is vanaf begin volgend jaar te zien in de nieuwe serie Bloedverwanten. Hij heeft net de opnames voor de BBC-film Margot, waarin hij balletdanser Rudolf Nureyev speelt, afgerond.

Overzee

Filmen in het buitenland vergroot zijn speelveld, zegt Huisman. ''Maar ik wil eigenlijk het liefst zo veel mogelijk interessante films maken en waar dat dan is, maakt niet uit. Het kan ook hier.'' Er lopen nog wel wat dingen overzee, maar Huisman kan er nog weinig over zeggen. ''Voor hetzelfde geld gaat het niet door. Ik neem het gewoon zoals het komt.''