LOS ANGELES - De Amerikaanse regisseur en producent John Hughes, vooral bekend van de kaskraker Home Alone, is donderdag op 59-jarige leeftijd overleden aan een hartinfarct. Dat heeft filmblad Variety vrijdag gemeld.

Hughes keerde enkele jaren geleden Hollywood de rug toe om boer te worden in de staat Illinois. Hij kreeg een hartaanval op een wandelingetje in New York tijdens familiebezoek.

Hughes vestigde als regisseur zijn naam in de jaren '80 met populaire tienerfilms als Sixteen Candles, The Breakfast Club en Ferris Bueller's Day Off.

Pubers

Hij zette de puberende tieners met warmte en gevoel neer. In een interview probeerde Hughes ooit het succes van zijn films te verklaren door te zeggen dat hij pubers respecteert en naar ze luistert.

Zijn grootste commerciële succes was ongetwijfeld Home Alone in 1990. Hoofdpersoon is het jongetje Kevin dat per ongeluk alleen thuis achterblijft wanneer het hele gezin op vakantie gaat.

Twee inbrekers denken dat er niemand thuis is, maar krijgen dan met Kevin te maken die op ingenieuze wijze de domme boeven weet te verslaan. De film leverde wereldwijd ruim 500 miljoen dollar op.

Vervolg

Deze kaskraker werd gevolgd door nog drie Home Alone-films, waarbij dezelfde formule werd toegepast en Kevin, inmiddels iets ouder, zijn twee 'vrienden' uit de eerste aflevering weer tegenkomt.

Hughes schreef het scenario voor alle vier de Home Alone-films. Ook maakte hij de kinderfilms Flubber en 101 Dalmatiërs. In 2002 verschenen zijn laatste films, Home Alone 4 en Maid in Manhattan, waarvoor hij het scenario had geschreven.

Hughes wilde niet alleen worden beschouwd als regisseur van komedies voor jongeren en maakte daarom ook de films Planes, Trains & Automobiles en Uncle Buck met in de hoofdrol John Candy. Planes, Trains & Automobiles wordt door velen gezien als zijn beste film. Ook schreef hij het scenario voor de film Beethoven en Beethoven's 2nd.