Menopauze melodrama waarin de door Robin Wright Penn gespeelde Pippa Lee valt voor houten klaas Keanu Reeves.

Rebecca Miller is niet echt te benijden. Eerst was ze ‘de dochter van Arthur Miller’, de toneelschrijver (Death of Salesman, The Crucible) die bekend werd vanwege zijn huwelijk met Marilyn Monroe.

Tegenwoordig wordt Rebecca Miller ‘de vrouw van Daniel Day-Lewis’ genoemd, de acteur die ze leerde kennen toen deze in de verfilming van haar vaders stuk The Crucible speelde.

Getalenteerd

En dat terwijl Rebecca Miller zelf ook getalenteerd genoeg is. Ze probeerde het eerst als actrice, maar stapte daarna achter de camera als scriptschrijver en regisseuse. Het leverde onder meer de films Personal Velocity en The Ballad of Jack and Rose.

In die laatste film werd de mannelijke hoofdrol gespeeld door Daniel Day-Lewis. Want het heeft óók voordelen om bekende familieleden te hebben.

Moeizaam

Pippa Lee grijpt terug op een thema dat Miller al aansneed in het drieluik Terminal Velocity: de moeizame relatie tussen mannen en vrouwen, gezien vanuit een vrouwelijk standpunt.

Pippa Lee (Robin Wright Penn) heeft het materieel gezien goed voor elkaar, dankzij een huwelijk met de oudere kunstverzamelaar Herb (Alan Arkin). Maar geestelijk gezien leidt ze een leeg bestaan.

Speed

De film snijdt voortdurend heen en weer tussen heden en verleden, zodat de kijker Pippa Lee beter kan leren kennen. Ze had als tiener een moeizame relatie met haar moeder (Maria Bello), die speed slikte om slank te blijven maar mede daardoor manisch depressief was.

Pippa’s relatie met haar eigen dochter laat in het heden ook te wensen over.

Houten Klaas Keanu

Dat Pippa niet altijd zo’n brave burgerdame was leren we van flashbacks uit de tijd dat ze het Newyorkse uitgaansleven met zijn seks, drugs en rock and roll over zich heen liet komen.

Herb redde haar van de ondergang, maar nu hun huwelijk is ingedut herkent Pippa in haar zojuist gescheiden buurjongen (Keanu Reeves, houten klazerig als altijd) het rebelse van haar jeugd.

Menopauze melodrama

The Private Lives of Pippa Lee kabbelt net zo veel als dat Pippa kwebbelt. Bijna alle vrouwen in deze film zijn óf neurotisch, óf hysterisch, of allebei, met Winona Ryder in en bijrol als treurig dieptepunt.

Miller schetst kortom een karikaturaal beeld van vrouwen met dit menopauze melodrama over een verveelde huisvrouw die haar wilde haren probeert terug te vinden.

In 12 zalen