LOS ANGELES - De economische crisis heeft een forse daling veroorzaakt van het aantal productiedagen in Hollywood. In het eerste half jaar van 2009 werd er bijna een kwart minder productietijd gereserveerd ten opzichte van dezelfde periode in 2008.

Dat blijkt uit gegevens van non-proftit organisatie FilmLA die vergunningen verleent voor tv- en filmproducties in de regio Los Angeles, berichtte de website van The Hollywood Reporter woensdag (lokale tijd).

De filmsector van Hollywood wordt het zwaarst getroffen door de malaise. Het aantal productiedagen voor films daalde voor het vierde kwartaal op rij.

In de eerste helft van dit jaar bedroeg de daling bijna 53 procent. De reclamesector van Los Angeles draaide 31 procent minder dagen.

Staking

De televisiewereld deed het relatief goed met een daling van gemiddeld ruim 4 procent in de eerste helft van 2009. FilmLA verklaart dit deels door een beperkte inhaalslag die in de eerste maanden van dit jaar werd gemaakt nadat een staking van scenarioschrijvers in Hollywood vooral de tv-producties in 2008 hard had geraakt.

Een organisatie voor economische ontwikkeling in Los Angeles, LAEDC, waarschuwde deze week voor groeiende werkloosheid in Hollywood. LAEDC pleitte daarom voor het instellen van belastingvoordelen voor producties binnen de Amerikaanse staat Californië.