BRUSSEL - De populaire Vlaamse striphelden Suske en Wiske zijn vanaf 21 juli in de bioscopen in Nederland, België en Luxemburg te bewonderen.

Met een kostenplaatje van 9 miljoen euro is de animatiefilm Suske en Wiske en de Texas Rakkers de duurste Vlaamse film aller tijden.

''Onze natte droom is dat dit de Vlaamse Shrek wordt'', zegt producent Eric Wirix van Skyline Entertainment vrijdag in de Gazet van Antwerpen.

Er is in totaal 2,5 jaar aan de 85 minuten durende animatiefilm gewerkt. De decors en de figuurtjes van Suske, Wiske, Jerom, Lambik, tante Sidonia en professor Barabas zijn allemaal met de computer gemaakt.

Drie haartjes

Regisseurs Wim Bien en Mark Mertens zeggen dat er wel wat problemen opgelost moesten worden. ''Moest Lambik een snor krijgen of niet? Wat moest er gebeuren met zijn drie haartjes? En heeft tante Sidonia grote ogen of een bril?''.

Bien, die meewerkte aan Ice Age 2, denkt dat De Texas Rakkers wel indruk zal maken in de Verenigde Staten. ''Zeker als ze bedenken met welk budget we dit hebben klaargespeeld.''

Nederlandse stemmen

Het is de bedoeling dat er na De Texas Rakkers nog een hele reeks gaat volgen. Er komt in elk geval een tweede en een derde deel.

De Nederlandse stemmem worden vertolkt door onder meer Frank Lammers, Jeroen van Koningsbrugge, Pierre Bokma, Javier Guzman, Jennifer Hofman en Dennis van der Geest.