AMSTERDAM - De zesde film in de populaire Harry Potter-reeks, Harry Potter And The Half-blood Prince, heeft inmiddels twee belangrijke bioscooprecords gebroken in Nederland.

De film, die sinds woensdag in de Nederlandse bioscopen draait, haalde het hoogste aantal bezoekers op een openingsdag en het hoogste aantal bezoekers op één dag ooit. Dat maakte distributeur Warner Bros donderdag bekend.

De film is woensdag door ruim 113.150 liefhebbers bekeken. Dat is het hoogste aantal bezoekers dat ooit op één dag een bioscoopfilm in Nederland bezocht.

Het record stond op naam van Pirates Of The Caribbean: At World's End. In 2007 trok die film op één dag 97.650 bezoekers.

Phoenix

Het Nederlandse record voor de grootste openingsdag stond al op naam van Potter. De vijfde Harry Potter-film, Harry Potter And The Order Of The Phoenix, mocht in 2007 op de eerste dag 92.787 bioscoopgangers verwelkomen.

De nieuwe avonturen van Pottter zijn in 215 bioscoopzalen in Nederland te zien. Enkele zalen openden in de nacht van dinsdag op woensdag al de deuren voor de avonturen van de bebrilde tovenaarsleerling.

Zo was er een nachtvoorstelling in Tuschinski in Amsterdam, dat voor de gelegenheid was omgedoopt tot Zweinstein Instituut. De film ging maandagavond officieel in première in het theater Philharmonie in Haarlem.