KIEV/MOSKOU - Filmliefhebbers in Oekraïne blijven voorlopig verstoken van de komische film Brüno. De nieuwste productie van acteur Sacha Baron Cohen mag niet worden vertoond of verkocht in het Oost-Europese land.

De film over een homoseksuele Oostenrijkse modeontwerper wordt geweerd, omdat er aanstootgevende scènes in zouden zitten.

Onderminister van Cultuur Timofej Kochan verdedigt het besluit van de filmcommissie. Hij is bang dat Brüno ''de moraal'' van het Oekraïense volk aantast, zo liet hij woensdag aan persbureau Interfax weten.

Vooral ''vulgair taalgebruik, scènes waarin homoseksualiteit expliciet wordt besproken, sadistische spelletjes en asociaal gedrag'' stuitten op weerstand van de filmcommissie.

Ook Borat, de vorige film van de Britse komiek, werd in 2006 in Oekraïne verboden.

Gecensureerd

In Engeland draait Brüno vanaf 24 juli in twee versies in de bioscoop, zo werd dinsdag al bekend. De originele film is vanaf die datum voor Britten van 18 jaar en ouder te zien en er verschijnt een gecensureerde variant voor kijkers vanaf 15 jaar.

Volgens Universal Pictures is in de aangepaste variant bijna twee minuten film verloren gegaan.

Ook in Amerika werd de film al aangepast om te voorkomen dat Brüno alleen voor zeventien jaar en ouder geschikt zou worden bevonden. Vlak voor de release werd daarnaast een scène met LaToya Jackson verwijderd, uit respect voor de Jackson-familie.