AMSTERDAM - Midden jaren zestig scoorde een Belgische non met de artiestennaam Soeur Sourire (echte naam Jeannine Deckers) een wereldhit met het liedje Dominique. Ze stootte hiermee Elvis en de Beatles van de nummer een positie in de Amerikaanse hitlijst.

Toen Soeur Sourire lucht kreeg van haar succes wilde ze graag verder werken aan haar muziekcarriere.

De kerk die de rechten hadden over haar muziek en artiestennaam werkten haar tegen. Soeur Sourire zou het succes van het liedje Dominique nooit meer evenaren.

Geen muzikaal hoogtepunt

"Ik heb de film niet gemaakt omdat ik vond dat het liedje onrecht aangedaan was. Het is zeker geen muzikaal hoogtepunt in de wereld geschiedenis, maar het is wel een heel boeiend verhaal om iets over de liefde te vertellen", aldus regisseur Stijn Coninx. Soeur Sourire wordt gespeeld door de Belgische actrice Cécile de Frances.

Naast de tragiek van haar muzikale carriere leidde Jeannine Deckers ook een moeilijk persoonlijk bestaan.

“Het gaat over een jonge vrouw die net is afgestudeerd en eigenlijk een keuze moet maken wat ze met haar leven aan wil. Ze is op zoek naar de liefde, maar bij gebrek aan liefde thuis weet ze eigenlijk helemaal niet hoe ze met de liefde moet omgaan.”

Ex-nonnen

Voor de film kreeg Coninx hulp van ex-nonnen die nog met Jeannine Deckers in het klooster hebben gezeten.

“Een non die na Jeannine Deckers was uitgetreden heeft ons geweldig geholpen op het gebied van houdingen en regelementen uit het klooster. Ze moest iemand die straf had op de grond liggen in de eetzaal, waarna de anderen erover heen stapten. Toen ik dat hoorde heb ik het direct in de film verwerkt.”

Eigen visie

Stijn Coninx wilde met deze film geen eendimensionaal beeld neerzetten over Jeannine Deckers. Tegen eerdere versies van het script had Coninx nee gezegd.

“De voorwaarde was dat ik mijn eigen visie erin kon leggen en de ontmoeting met Cécile de France zorgde ervoor dat ik deze film wilde maken. In heel veel verhalen wordt ze enkel in de slachtoffer rol geduwd, daar wijkt deze film vanaf. De grootste uitdaging was om een interessant vervelend mens neer te zetten en niet alleen een vervelend mens.” Jeannine Deckers overleed midden jaren tachtig op 51-jarige leeftijd aan een overdosis slaappillen.