AMSTERDAM - Filmmaker Eddy Terstall en actrice Esmarel Gasman starten dit najaar in Amsterdam de Flitsacademie, een reeks driedaagse miniopleidingen op allerlei kunstzinnige terreinen.

Elke maand geven twee prominente kunstenaars in drie lange sessies een zestigtal toehoorders tekst en uitleg over hun vakgebied.

Dat heeft Terstall zondag gemeld. De regisseur bijt zelf in september het spits af, samen met zijn collega Martin Koolhoven (Oorlogswinter).

In oktober volgen fotografen Patricia Steur en Govert de Roos, in november acteurs Marcel Hensema en Monic Hendrickx en in december componisten Paul de Munnik en Sandro Assorgia.

Praktijk

''Ik denk dat jonge kunstenaars het meeste kunnen leren door verhalen uit de praktijk te horen'', legt Terstall uit.

''Ideeën zijn er vaak genoeg. Maar tegen welke problemen loop je bij de realisering van je plannen aan? En hoe presenteer je een kunstwerk uiteindelijk aan het publiek?''

De lessen vinden plaats in het IVKO aan de Plantage Middenlaan. Op vrijdag en zondag geven de twee 'meesters' samen les, op zaterdag verzorgen ze ieder apart een blok van een paar uur.

Studenten

Iedereen is welkom op de cursussen. Maar in principe is zestig studenten per weekend het maximum, legt de filmmaker uit. ''Er moet wel genoeg ruimte zijn voor alle deelnemers om uitgebreid vragen te kunnen stellen.''

Via de website hebben zich al tientallen geïnteresseerden gemeld voor de eerste maanden. Volgens Terstall kan het concept een lange toekomst beschoren zijn.

''Veel grote Nederlandse kunstenaars vinden het leuk om over hun vak te vertellen'', merkt hij. ''We hebben al flink wat grote namen gepolst voor de eerste maanden van 2010.''