AMSTERDAM - Het loopt storm voor de nieuwe Harry Potter-film, The Half-Blood Prince. Pathé, de grootste bioscoopexploitant van Nederland, laat zondag weten dat in de voorverkoop al bijna 20.000 kaarten over de toonbank zijn gegaan.

De film is pas vanaf woensdag in de Nederlandse bioscopen te zien. ''Hij gaat door het dak'', stelt een zegsvrouw.

Distributeur Warner Bros, die de film in Nederland uitbrengt, bevestigt zondag ''dat het erg hard gaat'', maar kan nog geen cijfers geven.

Voldemort

In de zesde film is ook de mensenwereld niet meer veilig voor al het tovergeweld van de kwade Lord Voldemort.

Zijn 'Deatheaters' zorgen voor veel onverklaarbaar natuurgeweld. Bovendien krijgt Harry Potter (Daniel Radcliffe) in deze film eindelijk een vriendin.

Pers

De zesde Potterfilm draait vanaf woensdag in 215 bioscoopzalen in Nederland. De productie is door de Nederlandse Kijkwijzer geschikt bevonden voor twaalf jaar en ouder. De buitenlandse pers heeft gemengd gereageerd op de film.

Volgens diverse media voldoet de productie aan de verwachtingen die zijn geschept door zijn voorgangers, anderen zijn van mening dat de film te lang is en een enkeling noemt de nieuwe Potter ''het slechtste deel aller tijden''.

Bioscopen

De Nederlandse bioscopen doen sowieso goede zaken deze maand. De animatiefilm Ice Age 3 trok in tien dagen tijd al meer dan 300.000 bezoekers.

Ook de omstreden komedie Brüno van acteur Sacha Baron Cohen trok in twee dagen tijd al meer dan 50.000 bezoekers, anderhalf keer zoveel als Borat, zijn vorige film.