AMSTERDAM - Producent Lemming Film werkt aan een nieuwe verfilming van het boek Briefgeheim van schrijver Jan Terlouw. Dat heeft een zegsvrouw van de producent vrijdag gemeld.

De film maakt deel uit van het Telefilmproject 2011. De omroep Veronica maakte begin jaren tachtig al een serie van het boek met onder anderen Leontine Borsato (destijds Ruiters), Cor Witschge en Adrienne Kleiweg in de hoofdrollen.

Briefgeheim vertelt over Eva, een meisje dat van huis wegloopt omdat haar ouders altijd ruzie maken. In haar schuilplaats ontdekt ze dat er een plan voor een moord wordt beraamd. Samen met de buurtkinderen smeedt Eva een plan om het complot aan het licht te brengen.

Acteurs zijn nog niet bekend. Het scenario wordt geschreven door Marco van Geffen (van de tv-serie Het Schnitzelparadijs). De regie ligt in handen van Anna van der Heide, die met Briefgeheim haar filmdebuut maakt.

Spannend

Volgens schrijver Van Geffen wordt Briefgeheim ''een erg spannende jeugdfilm. Het verhaal van Terlouw heeft een knappe spanningsboog, al zal de plot wel enigszins moeten worden gemoderniseerd.''

Eerder werd ook het boek Oorlogswinter van de voormalig D66-politcus al twee maal verfilmd. Regisseuse Paula van der Oest werkt momenteel aan een speelfilm van de jeugdroman Koning van Katoren.

Project

Briefgeheim maakt deel uit van het Telefilmproject 2011, dat als thema jeugd heeft. De Publieke Omroep (PO) beslist komend voorjaar definitief of de film in productie kan worden genomen. Onder de andere projecten bevindt zich ook een film van de succesvolle jeugdserie Willemspark van Antoinette Beumer en Diederik Ebbinge.