AMSTERDAM - De extroverte Oostenrijkse modejournalist Brüno komt naar Nederland. Het alter ego van acteur Sacha Baron Cohen brengt op zaterdag 20 juni een bezoek aan Amsterdam.

Daar zal Cohen een speciale middernachtelijke voorpremière van zijn gelijknamige speelfilm bijwonen. Dat heeft distributeur Universal Pictures International (UPI) woensdag bekendgemaakt.

Wat Brüno exact in Nederland gaat doen ter promotie van de film, is nog niet duidelijk. ''Maar zijn komst zal niet onopgemerkt aan Nederland voorbijgaan'', belooft een zegsvrouw.

Homoseksualiteit

Het personage Brüno maakte zijn eerste opwachting in de televisieshow Da Ali G Show van Sacha Baron Cohen. De verslaggever van een Oostenrijks televisiestation heeft de gewoonte om bekende mensen te overvallen met ongegeneerde vragen over mode, andere beroemdheden en homoseksualiteit.

Eerder baarde Baron Cohen ook veel opzien met zijn andere alter ego Borat, waarvan drie jaar geleden een film verscheen.

Net als de stuntelende Kazachstaanse verslaggever heeft ook Brüno een voorliefde voor mensen met flinke vooroordelen.

Adopteren

In de film is onder meer te zien hoe de Oostenrijkse modejournalist een zwarte talkshow bezoekt waar hij vertelt een zwarte baby te gaan adopteren met de ''typisch Afrikaanse naam O.J.''.

Ook belandt hij in een kooigevecht voor een redneckpubliek dat ontaardt in een vrijpartij met zijn tegenstander en interviewt hij een agent van de Mossad om te vragen wat nou het verschil is tussen Hamas en hummus.

Prijsvragen

De speciale voorpremière op Roze Zaterdag wordt bijgewoond door BN'ers, genodigden en een handvol winnaars van prijsvragen. De Brüno-film draait vanaf 9 juli in meer dan negentig Nederlandse bioscopen.