RIJSWIJK - Na zes jaar bereikt woensdag weer een Terminator-film de Nederlandse bioscopen. Het vierde deel, Salvation, moet het begin vormen van een tweede trilogie over de strijd tussen mens en machines. Vijf vragen over de illustere Terminator-films.

Waar gaat Terminator ook alweer over?

In de nabije toekomst veroorzaken intelligente machines een kernexplosie die een groot deel van de mensheid uitroeit.

De overlevenden beginnen een strijd tegen de machines onder leiding van verzetsheld John Connor. De machines sturen vervolgens een 'Terminator', een onverwoestbare robot, naar het verleden om Connor en zijn moeder te vermoorden.

Betekende de film niet de doorbraak voor Arnold Schwarzenegger?

Jazeker: de rol van emotieloze robot ging de 'Oostenrijkse eik' uitstekend af. De eerste film uit 1984 katapulteerde hem en regisseur James Cameron naar de hoogste regionen van Hollywood.

Schwarzenegger prolongeerde de rol van Terminator nog twee maal: in 1991 en 2003. In het vierde deel is Schwarzie ook nog even te zien, al betreft het hier een digitaal beeld van de acteur.

Waar gaat het vierde deel over?

We schrijven 2018, het jaar waarin de strijd tussen mens en techniek in alle hevigheid losbarst.

Het grote aanvalsplan van verzetsleider John Connor (Christian Bale) wordt onderbroken door de komst van ene Marcus Wright, die naar eigen zeggen uit het verleden is komen reizen. Maar zijn zijn intenties wel zo eerbaar als hij doet voorkomen?

Schwarzenegger keerde niet terug. James Cameron wel?

Nee, regisseur Cameron hield het na twee delen al voor gezien. Daarna maakte hij het historische epos Titanic, dat elf Oscars in de wacht sleepte.

In plaats daarvan nam McG dit maal plaats op de regiestoel. De man achter de Charlie's Angels-films kreeg 200 miljoen dollar tot zijn beschikking om de apocalyptische toekomst een beetje indrukwekkende vorm te geven.

Is dat gelukt?

De reacties op de nieuwe Terminatorfilm in Amerika waren de afgelopen week erg gemengd. De actiescènes worden geprezen, maar de urgentie van het nieuwe verhaal ontgaat de meeste critici en fans.

Het is dan ook maar de vraag of McG zijn geplande delen 5 en 6 daadwerkelijk mag gaan realiseren of dat de plannen voor de nieuwe films stilletjes van tafel wordt geschoven. De opbrengst in Amerika van 90 miljoen in twee weken tijd is niet het resultaat dat de studio had gehoopt.

Terminator Salvation draait vanaf woensdag in de Nederlandse bioscopen.