AMSTERDAM - De Nederlandse actrice Halina Reijn heeft de prijs voor beste actrice in de wacht gesleept op het internationaal theaterfestival Kontakt in het Poolse Torun.

 Vorige week zaterdag speelde de Nederlandse in Torun haar door Ivo van Hove geregisseerde solovoorstelling La voix humane.

De jury maakte in de nacht van vrijdag op zaterdag bekend dat Reijn de beste actrice was. Reijn, onder bekend van haar rol in de film 'Valkyrie' over een moordcomplot op Adolf Hitler met Tom Cruise, zegt zeer vereerd te zijn met de prijs.

Uitdaging

Een monoloog is volgens de actrice altijd een enorme uitdaging voor een acteur. "En om hem op te voeren in het buitenland is eerlijk gezegd behoorlijk spannend. Maar de warme ontvangst en geweldige reacties van het publiek in Torun hebben een diepe indruk op mij achtergelaten."

Minnaar

La voix humane werd in 1927 geschreven door theaterauteur Jean Cocteau. Reijn vertolkte in Polen de rol van een wanhopige vrouw die in de steek is gelaten door haar minnaar. Het stuk ging in februari in Antwerpen in première en is in augustus, oktober, november en december, en in juni volgend jaar in Nederland te zien. In september staat de voorstelling op het New Island Festival in New York in het kader van de NY400-viering.