Zweedse horrorfilm wint publieksprijs in Amsterdam

AMSTERDAM - De film 'Let the right one in' heeft de Black Tulip Award gewonnen op het 25e Imagine: Amsterdam Fantastic Film Festival. De 'zwarte tulp' werd zaterdag toegekend aan de Zweedse filmmaker Tomas Alfredson, aldus de festivalorganisatie.

De productie sleepte ook de Silver Scream Award in de wacht, de publieksprijs van het evenement.

'Let the right one in' vertelt over een eenzame twaalfjarige jongen die gepest wordt op school en daarom vlucht in duistere fantasieën. Hij vindt vriendschap bij zijn nieuwe buurmeisje, dat hem bekent bloed te moeten drinken om in leven te blijven.

De jury prees de winnaar als ''een film die het horrorgenre ver, ver ontsteeg en eigenlijk laat zien dat elk pispaaltje een vampier als vriendin zou moeten hebben.''

De film draait vanaf deze week in een groot aantal Nederlandse filmtheaters.

Vakjury

Op het festival worden films vertoond in de genres fantasy, thriller, cult en horror. Een vakjury, waarin onder anderen regisseur Eddy Terstall zat, bekroonde zaterdag de beste film van het festival met de prijs, die sinds 2006 bestaat.

De Zilveren Méliès, de prijs voor de beste Europese fantastische film, ging naar de Spaanse film 'Before the fall'. Hierdoor dingt deze film mee naar de Gouden Méliès, die in oktober in Spanje wordt uitgereikt.

Het festival trok dit jaar ruim 17.000 bezoekers.

NUwerk

Tip de redactie