AMSTERDAM - In Friesland werd afgelopen weekend de elfstedentocht van 1963 op de filmset van De Hel van '63 herbeleefd. De filmcrew van regisseur Steven de Jong toverde ijs op het water rond de Waterpoort bij Sneek om de doorkomst- en stempelpostscenes te kunnen filmen.

"Het scenario van de film is gebaseerd op anekdotes van de tourrijders van toen", legt Steven de Jong uit, "Het is dus niet het verhaal van winnaar Reinier Paping maar van wat er zich daar achter allemaal af speelde".

Acteurs Chris Zegers en Cas Jansen rijden in de film de tocht. Zij spraken met schaatscoach Henk Gemser die destijds als tourrijder de Hel aan den lijve ondervond.

Zegers: "Als je met zo'n iemand praat zie je de emotie helemaal terugkomen, het moet ongelooflijk zwaar geweest zijn." Een deel van de film werd eerder al in Lapland gedraaid. "Het was daar heel koud maar dat komt de geloofwaardigheid van de film ten goede."

Bevroren ballen

Cas Jansen is ook onder de indruk van alle verhalen: "Ik hoorde het verhaal van vrouwen die in cafe's de bevroren ballen van mannen stonden warm te wrijven".

Tussen de honderden figuranten schaatsen drie helden van toen: "Tien kilometer voor het einde werd ik van het ijs gehaald, dat is een hard gelag!", aldus Jil. De mannen kregen een groot applaus op de set. "Alle mensen zijn zo enthousiast om mee te werken, ze zien het ook als hun film", aldus de enthousiaste regisseur.

De veteranen krijgen de kans om nog eens hun verhaal te doen. Arie: "Mijn ogen waren bevroren maar je wil toch door". En Jaap: "Het was zwaar maar ik heb het gehaald, onderweg heb ik tien sigaren opgerookt."

De film kan van het najaar in de bioscopen verwacht worden.