LOS ANGELES - De Franse componist Maurice Jarre is zondag op 84-jarige leeftijd aan kanker overleden. Dat meldde de Britse omroep BBC maandag.

Jarre componeerde muziek voor meer dan 150 films en won drie Oscars voor zijn werk. Zijn muzikale bijdrage aan de film Lawrence of Arabia betekende in 1962 zijn grote doorbraak. Daarmee verdiende hij een Oscar.

Ook verzorgde hij de muziek voor films als Doctor Zhivago en A Passage to India. Jarre werkte met grote regisseurs in Hollywood. Onder hen Alfred Hitchcock, David Lean en John Huston.

Jarre schreef bovendien muziek voor theater, ballet en televisieprogramma's. Hij woonde sinds de jaren zestig van de vorige eeuw in de Verenigde Staten, waar hij zondag in zijn woonplaats Los Angeles overleed.

Jean Michel

De Fransman trouwede vier keer. Hij is de vader van synthesizer-pionier en componist Jean Michel Jarre.

Een van zijn laatste publieke optredens was op het filmfestival in Berlijn in februari waar hij een prijs ontving voor zijn gehele oeuvre.

De directeur van het festival, Dieter Kosslick, zei bij die gelegenheid: ''Filmcomponisten staan vaak in de schaduw van beroemde regisseurs en acteurs. Dat is anders bij Maurice Jarre. De muziek van Doctor Zhivago, net als veel van zijn werk, is wereldberoemd en zal altijd blijven bestaan in de filmgeschiedenis.''