ROTTERDAM - Regisseuse Paula van der Oest gaat het boek Koning van Katoren van Jan Terlouw verfilmen. Dat heeft producent Kasander Film woensdag gemeld.

Het is na Oorlogswinter en Briefgeheim het derde boek van Terlouw dat wordt verfilmd. Eerder werden er ook al twee musicals van Katoren gemaakt.

Boek

Het veelvuldig bekroonde boek Koning van Katoren (1971) vertelt over de 17-jarige Stach, die de gestorven koning van het land Katoren wil opvolgen. De zes ministers die de macht hebben, geven als test Stach zeven onuitvoerbare opdrachten.

Het verhaal is een modern sprookje met een dubbele laag: elke opdracht staat voor een belangrijk maatschappelijk probleem. In het verhaal worden eigenlijk de politieke ideeën van Jan Terlouws partij D66 duidelijk uitgelegd.

De scenaristen van Kruistocht in Spijkerbroek, een boek dat de producent eerder verfilmde, hebben het script geschreven. Acteurs zijn nog niet bekend. Ook is nog niet duidelijk wanneer de opnames plaatsvinden.

Verfilming

Kasander Film werkt tegelijkertijd aan de verfilming van het boek Hasse Simonsdochter van Thea Beckman. Voor deze productie heeft regisseur Ben Sombogaart getekend, die eerder ook Kruistocht in Spijkerbroek maakte. ''Het hangt van de financiering af welke van de films het eerst gedraaid zal worden'', stelt Kasander.