LOS ANGELES - De Britse film Slumdog Millionaire en actrice Kate Winslet zijn in de nacht van zondag op maandag de grote winnaars geworden bij de uitreiking van de Golden Globes, na de Oscars de belangrijkste filmprijzen ter wereld.

Kate Winslet won twee beeldjes: de prijs voor beste vrouwelijke hoofdrol voor haar vertolking van een ongelukkige huisvrouw in Revolutionary Road en de prijs voor beste vrouwelijke bijrol voor haar rol als een bewaakster in een concentratiekamp.

Slumdog Millionaire won vier van de belangrijkste prijzen, waaronder de beeldjes voor beste film, beste regie en beste scenario. De film verhaalt over een arme Indiase straatjongen die in een televisiequiz de kans krijgt een miljoen te winnen.

De film sleepte al tientallen prijzen in de wacht en wordt gezien als een serieuze kanshebber voor de Oscars eind februari.

Mickey Rourke

De prijs voor beste acteur ging naar Mickey Rourke, voor zijn vertolking van een aan lager wal geraakte worstelaar in The Wrestler.

De prijs voor beste mannelijke bijrol ging naar de overleden acteur Heath Ledger, voor de manier waarop hij in de Batmanfilm The Dark Knight de sociopathische Joker neerzette. De prijs werd in ontvangst genomen door regisseur Christopher Nolan.

Wall-E

Als beste animatiefilm werd de Pixarfilm Wall-E bekroond, over een robotje dat als enige op aarde is achtergebleven nadat de aarde is ontruimd.

Ook de prijs voor beste buitenlandse film ging naar een animatie: Waltz with Bashir, waarin regisseur Ari Folman de gruwelen reconstrueert die het Israëlische leger begin jaren tachtig aanrichtte tijdens de oorlog met Libanon.

Een overzicht van alle winnaars