AMSTERDAM - De actiefilm The Dark Knight is dinsdag door Nederlandse filmjournalisten uitgeroepen tot de beste bioscoopfilm van 2008. De critici kozen Oorlogswinter van regisseur Martin Koolhoven als beste Nederlandse film van het jaar. 

Op de tweede plaats in de categorie internationale films eindigde de thriller No Country for Old Men van de broers Joel en Ethan Coen. Op de derde plek staat de animatiefilm Wall-E.

In de categorie Nederlandse films eindigt de arthousefilm Calimucho van regisseuse Eugenie Jansen op de tweede plaats. Het verhaal over een klein familiecircus ontving op het Nederlands Filmfestival ook al de prijs van de Nederlandse filmpers. De derde plaats is voor de thriller TBS van regisseur Pieter Kuijpers.

Dark Knight

In The Dark Knight neemt miljonair Bruce Wayne, die 's nachts als Batman de misdaad bestrijdt, het op tegen de demonische crimineel The Joker.

De film van regisseur Christopher Nolan kreeg veel aandacht toen acteur Heath Ledger, die de schurkenrol speelt, plotseling overleed aan een overdosis medicijnen.

Oorlogswinter

De bioscoopbewerking van het bekende boek Oorlogswinter van Jan Terlouw verhaalt over de 14-jarige Michiel die samen met zijn familie probeert de hongerwinter van 1944 te overleven. De voormalige voorman van D66 baseerde het verhaal op zijn eigen oorlogservaringen.

Het was de zesde keer dat de Nederlandse critici de beste film van het jaar kozen. Eerder werden Finding Nemo (2003), Gegen die Wand (2004), Sin City (2005), Caché (2006) en Das Leben der Anderen (2007) bekroond.