Remake van de horrorklassieker waarin een lifter automobilisten terroriseert. Sean Bean speelt de rol die Rutger Hauer vertolkte.
#

Wat is er toch gebeurd met Sean Bean? De acteur met de priemende ogen speelde ooit Boromir in The Lord of The Rings, maar dat lijkt al lang geleden. Daarna was hij verdienstelijk in het matige Troy, en speelde datzelfde jaar (2004) nog een aardige doorsnee-schurk in National Treasure, maar sindsdien kent zijn carrière een gestaag dalende lijn.

We zagen hem vooral in B-horrorwerk als The Dark en Silent Hill. Daar kunnen we sinds deze week The Hitcher aan toevoegen, een remake van de semi-klassieker met Rutger Hauer als sadistische lifter.

En ja, Hauer heeft ook in veel B-films gespeeld- maar The Hitcher behoort tot een van de betere daarvan. In de nieuwe versie is het stramien hetzelfde gebleven: een stelletje pikt een lifter op, die zich ontpopt tot een psychopaat. Hulp van de plaatselijke bevolking in het dunbevolkte woestijngebied hoeven ze niet te verwachten, want volgens het horrorcliché zijn dat allemaal achterlijke onbenullen met inteeltkoppen.

Bay-stal

De nieuwe The Hitcher komt uit de stal van Michael Bay, de luidrichtige Pearl Harbor-regisseur die zich de laatste jaren op heeft geworpen als producent van remakes van horrorklassiekers. In 2003 kreeg The Texas Chainsaw Massacre een -best aardige- make over, maar The Amityville Horror was twee jaar later al een stuk minder overtuigend.

En vorig jaar was er het volkomen overbodige The Texas Chainsaw Massacre: The Beginning. Het algemene oordeel over The Hitcher is weinig gunstiger, want de remake kan niet in de schaduw staan van het origineel uit 1986, met behalve Hauer een piepjonge Jennifer Jason Leigh.

Maar lage productiekosten en op zijn minst redelijke opbrengsten zorgen ervoor dat Bay doorgaat op de ingeslagen weg: voor de komende jaren heeft hij een remake van The Birds en een sequel van Friday the 13th op stapel staan.

Brrr!

Het Parool: "volstrekt overbodige herverfilming (..) gebrekkige rolverdeling (..) absurd overtrokken actiemomenten"

De Volkskrant: "The Hitcher propageert wantrouwen, want mensen zijn slecht, onwetend of incapabel"

In 15 zalen