Flauwe fake-rockumentary over het ontstaan van 'the greatest band in the world', volgens bandleden Jack Black en Kyle Gass.

Behalve komisch acteur is Jack Black ook musicus. Samen met de al even gezette Kyle Gass vormt hij Tenacious D., door henzelf zonder een spoor van valse bescheidenheid aangeduid als 'the greatest band in the world'. Black en Gass maakten al een reeks aardige korte films met en over hun band, en ook de clips van Tenacious D.-klassiekers als Fuck Her Gently waren melig doch geestig. En nu is er dan een lange speelfilm over 'The D.': The Pick of Destiny, de morsige tegenhanger van de musical Dreamgirls.

Powerslide

De toon wordt meteen gezet met een reeks schetengrappen, in Dolby Stereo. Waarna de historie van het duo kan beginnen met een -goed gecaste- jonge Jack Black. De aanstormende rocker wordt thuis verboden goddeloze rockmuziek te draaien door zijn vader, in wie Meat Loaf te herkennen valt.

Als tiener belandt hij via omwegen in Hollywood, waar hij aan het strand van Venice straatmuzikant Kyle Gass tegen het lijf loopt. De naïeve Jack is overdonderd door Kyle's aanstellerige gitaarspel en in ruil voor huishoudelijke karweitjes biedt de arrogante Kyle aan Jack in te wijden in de geheimen van de rock, zoals de powerslide: op je knieën over het podium glijden om een gitaarsolo in stijl af te ronden.

Wanneer Jack eindelijk doorziet dat Kyle een oplichter is geven ze de moed niet op, ook niet als ze bij een talentjacht van het podium worden gefloten. Ze gaan op zoek naar de 'pick of destiny': een legendarisch plectrum, gemaakt van een snijtand van de duivel. Wie met dit plectrum speelt zal als rocker de wereld veroveren.

Beavis & Butthead

Het dunne, zogenaamd autobiografische verhaaltje is een kapstok voor melige ontmoetingen en lollig bedoelde verwikkelingen. De meeste daarvan kunnen nog geen glimlach opwekken, althans niet zonder uitgebreid erbij te blowen.

De flauwe grappen doen vooral terugdenken aan MTV's thematische verwante tekenfilmfiguren Beavis & Butthead of aan de hoofdfiguren uit Wayne's World, maar die waren tenminste nog regelmatig leuk ook als de kijker niet stoned was. In The Pick of Destiny weet eigenlijk alleen Ben Stiller in een bijrol op de lachspieren te werken als de eigenaar van een gitaarwinkel die de heren het geheim van het magische plectrum vertelt.

Toegewijde fans van Tenacious D. zullen een stuk minder kritisch zijn, maar voor de doorsnee kijker geldt: laten schieten en hooguit wachten tot hij op dvd is, zodat hij aan het eind van nachtelijke dvd-sessie in benevelde toestand beter misschien tot zijn recht komt.

Het Parool: "Deze rock &roll-komedie, vol bombastische flutmuziek, is gebaseerd op de gelijknamige tv-serie over het zwoegende rockbandje Tenacious D. Alleen leuk voor gestaalde fans van de serie."

De Volkskrant: "Het is een samenraapsel van melige grappen, liedjes die - hoe flauw ook - goed in elkaar zitten, knipogen naar films en cameos van bijvoorbeeld David Grohl. Voor trouwe fans dus."

In 8 zalen