Vermakelijke familiefilm met Ben Stiller als nachtportier van een natuurhistorisch museum dat 's nachts tot leven komt.

Ben Stiller is een komiek die doorgaans een tegenspeler nodig heeft om lollig te kunnen zijn. De laatste jaren is dat meestal Owen Wilson, zoals in Starsky & Hutch, daarvoor was het Cameron Diaz (There's Something About Mary) of Robert de Niro (Meet the Parents/Meet the Fockers).

In Night at the Museum is Stiller als nachtwaker grotendeels op zichzelf aangewezen, niet alleen als personage, maar ook als komiek. Owen Wilson heeft nog wel een klein rolletje, maar dat is dan ook echt piepklein: denk aan een paar centimeter.

Rex-skelet

Stiller speelt Larry Daley, een behoorlijke loser die het nooit lang uithoudt bij een baas en als zelfstandig ondernemer evenmin een succesverhaal is. Zijn huwelijk is ook al gestrand; zijn ex-vrouw is inmiddels verloofd met een onuitstaanbare beurshandelaar en Larry's zoontje is ook al teleurgesteld in zijn vader. In een wanhopige poging in elk geval zijn huis te behouden neemt Larry het laatste baantje aan dat voor hem beschikbaar is: nachtportier in het Natuurhistorisch Museum.

Hij wordt ingewerkt door een aantal eigenaardige portiers die zelf museumstukken lijken en gespeeld worden door bejaarde komieken als Dick van Dyke en Mickey Rooney. Zijn eerste nacht begint saai, totdat het Tyrannosaurus Rex-skelet ineens verdwenen is. Larry denkt nog aan een flauwe grap, maar krijgt de schrik van zijn leven wanneer het Rex-skelet hem ineens achterna zit.

En dat is nog maar het begin van een bizarre nacht waarin hij wordt achterna gezeten door Hunnen en leeuwen, wordt bepist door een aap die zijn sleutels afpakt en beschoten door piepkleine Romeinen en cowboys, waaronder een piepkleine Owen Wilson (daar is-ie dus).

Larry wil eigenlijk gillend weglopen, maar Teddy Roosevelt (Robin Willimas) spreekt hem aan op zijn wilskracht.

Die heeft Larry niet, maar als hij het museum achterlaat in de puinhoop die is ontstaan heeft hij er een probleem bij. En de nare museumdirecteur (leuk rolletje van Ricky Gervais) zal zijn onwaarschijnlijke verhaal vast niet geloven.

Overtuigend

Night at the Museum is een geslaagde familiefilm waarin nu eens echt voor iedereen wat te lachen valt. Dat de film in de VS als (zeer succesvolle) kerstfilm werd uitgebracht is te merken aan de muziek, de sneeuw en de nadruk op familiewaarden, maar echt storend is dat niet.

De special effects zijn overtuigend en zelfs de reden waarom het museum elke nacht tot leven komt is goed doordacht. En Stiller draagt in zijn eentje met gemak de film, al krijgt hij uiteraard hulp van komieken als Williams (die zich voor zijn doen flink inhoudt), Owen Wilson (op de automatische piloot en toch leuk) en Ricky Gervais, als de nuffige museumdirecteur die zijn zinnen zelden afmaakt en daardoor onnavolgbare wartaal uitslaat.

Het Parool: "De nachtwaker (Stiller) heeft het er moeilijk mee. Wij ook, omdat de film zelden leuk is."
De Volkskrant: "Night at the Museum slaagt erin de geschiedenis schaamteloos te verbasteren en tegelijkertijd tot leven te wekken."

In 87 zalen