WELLINGTON - Oorspronkelijke inwoners van Nieuw-Zeeland zijn in actie gekomen tegen opnamen van een film met de Amerikaanse ster Tom Cruise.

Een deel van 'The Last Samurai' zou vanaf maandag worden opgenomen op een plaats waar volgens een woordvoerder van de Maoristam Nga Mahanga a Tairi Iwi voorvaderen begraven liggen en waar het huis van een priester van de stam staat.

Kwaad

De leden van de stam zijn kwaad dat zij nog steeds geen antwoord hebben gekregen op hun eis tot schadeloosstelling voor de ontwijding van de grond, schreef de Nieuw-Zeelandse krant Daily News zaterdag.

In september heeft de filmmaatschappij Film Venture Taranaki (FVT) toegezegd iets terug te zullen doen als de stam de opnamen zou toestaan. Maar tot dusver is er geen enkel aanbod gekomen, aldus woordvoerder Keith Manukonga van de Iwi.

'De Maori profiteren'

Een vertegenwoordiger van FVT vindt schadeloosstelling niet aan de orde. Bewijs voor de heiligheid van de grond is er volgens hem niet. Hij vindt dat de Maori op allerlei manier profiteren van het feit dat er in hun gebied filmopnamen worden gemaakt. Zo hebben nogal wat jonge Maori werk op de set aangeboden gekregen.

Inmiddels zijn de voorbereiding voor de opnamen bij Mount Egmont in volle gang. Bulldozers hebben grondwerk verricht om de omgeving nog meer op die van de Japanse berg Fuji te laten lijken. Mount Egmont is als decor gekozen omdat die sterke gelijkenis vertoont met de Fuji.