Sfeervolle film waarin albino Halina Reijn gaat voorlezen aan een blinde jongen. Maar wat moet ze als deze na een operatie kan zien?

Halina Reijn speelde tot nu toe vooral rollen waarin ze erg extravert was. Dat was zo in Zwartboek, maar ook in Ik Omhels je met Duizend Armen, De Passievrucht, Grimm en Zus & Zo. In Blind is ze juist erg in zichzelf gekeerd als een albinovrouw die gebukt gaat onder haar uiterlijk. De film werd geregisseerd door actrice Tamar van de Dop, momenteel te zien in de herhaling van Zwarte Sneeuw.

Albinovrouw

Sneeuw, maar dan gewone witte, domineert het landschap in Blind. Het past fraai bij het bizarre uiterlijk van Marie (Halina Reijn), een albinovrouw met een bleek gezicht vol littekens. Op het eerste gezicht doet Marie denken aan Linda Blair in The Exorcist en in de tijd waarin de film zich afspeelt -begin 20e eeuw- wordt Marie dan ook met de nek aangekeken in het dorp. Haar moeder peperde haar vroeger al in dat ze lelijk was en gehuld in grijze gewaden die haar gezicht aan de buitenwereld onttrekken beweegt ze zich door het besneeuwde landschap.

Ruben (Joren Seldeslachts) heeft heel andere problemen: hij is blind geworden en kan die handicap maar niet accepteren. Hij jaagt elke verzorgster het huis uit en zijn overbezorgde moeder (Katelijne Verbeke) neemt ten einde raad Marie aan. Niet om Ruben te verzorgen, maar om hem voor te lezen en zo rustig te krijgen. Marie dwingt respect af bij Ruben wanneer ze een door hem naar haar toegesmeten kop en schotel zonder probleem weet te vangen. Vervolgens valt hij voor haar fraaie vertelstem en het duurt niet lang voor hij verliefd op haar wordt. Of, beter gezegd: op het beeld dat hij van haar heeft.

Marie is ook blij eindelijk eens geliefd te zijn door iemand voor wie haar uiterlijk geen rol speelt en beantwoordt de toenadering gretig. Rubens jaloerse moeder ziet de prille relatie met lede ogen aan, maar haar huisarts (Jan Decleir) schiet haar te hulp: na een operatie zal Ruben waarschijnlijk kunnen zien, en dan zal hij Marie wel snel voor een mooier meisje verruilen. Maar Marie zelf zit uiteraard niet op een ziende Ruben te wachten.

Boze schoonmoeder

Blind is een fraai en sfeervol sprookje, waarin Marie de Assepoester is, Rubens moeder de boze schoonmoeder en de huisarts de tovenaar. Ook het landschap -Bulgarije en België- sluit aan bij deze sprookjesachtige sfeer, net als de rest van de aankleding, zoals de prachtige gewaden van Halina Reijn. Blind is een film waarin zintuigen -niet alleen zicht, maar ook reukzin- een grote rol spelen. Een bezwaar zou kunnen zijn dat het verhaal nogal dun is voor een lange speelfilm, maar al te veel zijpaden of extra hindernissen hadden teveel afgeleid van de centrale vraag of liefde blind is.

Het Parool: "Geweldig spel in duister sprookje"

De Volkskrant: "Boven alles is het een gewaagde onderneming van een regisseur met een duidelijk uitgesproken, eigen smaak."

In 25 zalen