Intrigerende film over twee negentiende eeuwse illusionisten die elkaar steeds te slim af zijn. Met Christian Bale en Hugh Jackman.

Na The Illusionist is The Prestige de tweede film die zich afspeelt in het milieu van goochelaars rond het eind van de negentiende eeuw. Toeval, of hebben ze de kunst van elkaar afgekeken? Dat doet er eigenlijk niet toe, want beide films zijn de moeite waard en verschillen bovendien in uitwerking en stijl genoeg om niet in elkaar vaarwater te zitten. En net als bij The Illusionist heeft The Prestige intrigerende acteurs als publiekstrekkers: Christian Bale, Hugh Jackman, Michael Caine en... David Bowie.

Vrijwilligers

The Prestige begint met een gebiedende stem die vraagt of we wel goed kijken: 'are you watching closely?' Het is dus zaak goed op te letten, want dit is niet alleen een film over oplichters en illusionisten, hij werd ook nog eens geregisseerd door Christopher Nolan, de maker van de mindfuck-film Memento.

In de proloog zien we Robert (Hugh Jackman) een truc doen waarbij hij onder toneel in een bak water belandt. Daar laat zijn voormalige compagnon Alfred (Christian Bale) hem ogenschijnlijk verdrinken, waarna Alfred wordt veroordeeld wegens moord. Hoe heeft het zover kunnen komen? De elegante Robert en de boerse Alfred begonnen jaren eerder hun goochelcarrière als hulpjes.

Elke avond worden ze als 'vrijwilligers' uit het publiek gehaald om te assisteren bij een truc waarbij een vrouw -de vrouw van Robert- geboeid in een bak water belandt. Wanneer de eigenwijze Alfred op een avond een andere knoop uitprobeert om Roberts vrouw te boeien loopt dat faliekant verkeerd: de vrouw krijgt de knoop niet los en verdrinkt.

Vermomming

Sinds die fatale avond zijn Alfred en Robert elkaars rivalen en proberen ze op alle mogelijke manieren elkaar trucs te doorzien of te saboteren, en daarbij schuwen ze geen middel. Ze nemen in vermomming plaats tussen het publiek als de ander optreedt of sturen elkaar helpers (Michael Caine) en assistentes (Scarlett Johansson) op elkaar af om te spioneren.

En wanneer Alfred met een wereldtruc komt, The Transported Man, schakelt de rijkere Robert de hulp in van de mysterieuze uitvinder Tesla (David Bowie) om zijn rivaal te overtroeven.

David Bowie

The Prestige is net een tikje intrigerender dan The Illusionist, al was het maar omdat er nu twee getalenteerde goochelaars elkaar proberen te ontmaskeren. The Prestige is met zijn losse camerawerk ook wat minder statisch dan The Illusionist. Net als bij The Illusionist probeert ook The Prestige de kijker een rad voor de ogen te draaien- het is zeker zaaks goed op te letten.

Maar zelfs voor wie de clou halverwege al doorheeft blijft er genoeg te genieten over. Mede dankzij David Bowie, die als de met elektriciteit experimenterende Tesla zorgt voor een science fiction-achtige inbreng in het verhaal. Er valt ook iets af te dingen op de afloop van The Prestige, maar dat kan niet worden gedaan zonder de clou te verraden.

Dus dat bezwaar blijft hier onvermeld: je gaat tenslotte ook geen goocheltruc verraden.

Het Parool: "De intrige van The prestige voorziet in een paar zeer verrassende wendingen, waarvan zeker de allerlaatste de veters uit je schoenen doet vliegen."

De Volkskrant: "Schijn en werkelijkheid lopen door elkaar, net als 'echte' magie en de moderne wetenschap."

In 30 zalen