Beklemmend drama over een muizige beveiligingsbeambte die geobsedeerd raakt door een man die langs haar camera's loopt.

Op het filmfestival van Rotterdam draaien vooral films die de Nederlandse bioscopen nooit zullen bereiken, want hooguit een kwart is aangekocht voor distributie in Nederland. Maar het dringen voor kaartjes gebeurt op het festival traditioneel juist voor die 40 tot 50 films die wél zijn aangekocht.

Zoals Red Road, vanaf deze week al te zien zonder dat u naar Rotterdam hoeft af te reizen.

Mysterie

Red Road is een film die veel te raden overlaat en het beste werkt als de kijker zelf het mysterie kan ontrafelen. Hoofdpersoon is Jackie (sterke rol van Kate Dickie), een teruggetrokken beveiligingsbeambte in het Schotse Glasgow.

Haar werk bestaat uit het observeren van mensen via een groot aantal camera's. Vaak dwalen haar ogen af naar vertederende taferelen, zoals een man met een te dikke hond of een zoenend stelletje. Haar privé-leven stelt niet veel voor: thuis warmt ze iets op in de magnetron, naar een bruiloft gaat ze met tegenzin.

Af en toe heeft ze seks in de auto van een overspelige collega maar erg vrolijk wordt ze daar ook niet van. Ze schrikt op uit haar saaie leven wanneer ze een man op een van haar camera's ziet langs schuiven, en gezien haar reactie is dat een oude bekende.

Dan gaat ze actie ondernemen, en langzaam wordt duidelijk waarom en waar ze de man van kent.

Beklemmend

Red Road is een intrigerende film, omdat Arnold je dwingt mee te leven met iemand wiens daden en motieven niet altijd even duidelijk zijn voor de kijker. De film is daarnaast beklemmend omdat Red Road je meeneemt naar de gelijknamige torenflat in een afbraakbuurt van Glasgow, waar het leven grauw en smerig is.

Red Road is tenslotte hypnotiserend door het spel van Kate Dickie, die zorgt dat je meeleeft met de hoofdrolspeelster, ook al begrijp je vaak niet wat ze doet. De film won in Cannes de prijs van de jury en sleepte ook vijf Schotse filmprijzen in de wacht, waaronder drie acteursprijzen.

Het Parool: 'De onbekende Kate Dickie maakt uitstekend Jackies obsessie voor Clyde voelbaar'

De Volkskrant: 'Met sfeerrijke beelden en dito muziek maakt de jonge Schotse een wereld van eenzaamheid en stil verdriet voelbaar'

In 6 zalen