Tearjerker waarin vader Will Smith werkloos en dakloos wordt. Gebaseerd op een waar verhaal en met Smiths eigen zoontje.
#

Will Smith heeft allang bewezen dat hij niet alleen dat lachebekje uit Men in Black en andere komedies is. In het monumentale Ali, onlangs weer op tv vanwege de 65e verjaardag van Muhammed Ali, was Smith ronduit indrukwekkend in de titelrol.

Hij kreeg er dan ook een Oscarnominatie voor. The Pursuit of Happyness is ook Oscarmateriaal: het is het waar gebeurde verhaal van de brave huisvader Chris Gardner die met zijn zoontje op straat belandde maar optimistisch bleef geloven in de Amerikaanse droom.

Feelgoodmovie

De echte Gardner kreeg in de jaren tachtig de ene na de andere klap te verwerken. Hij raakte zonder werk, zijn vrouw verliet hem, hij kwam op straat te staan zodat hij met zijn zoontje in metrostationtoiletten moest overnachten en hij belandde zelfs in de cel vanwege niet-betaalde parkeerbonnen.

Maar Gardner raakte ondanks alles niet aan de drank of drugs, want hij geloofde in zichzelf. Hij wist zeker dat hij ooit als beurshandelaar aan de bak zou komen. Dat gebeurde uiteindelijk niet alleen, maar Gardner werd er nog miljonair mee ook. Hallelujah!

Het moge duidelijk zijn dat we hier te maken hebben met een feelgood-movie, die iets beter te verteren is omdat de voor een Oscar genomineerde Will Smith de hoofdrol speelt. Het drama wordt wel weer suikerzoeter doordat Smiths eigen zoontje Jaden de rol van Gardners zoontje speelt.

Succesverhaal

The Pursuit of Happyness (met spelfout) mag dan door een Italiaan zijn geregisseerd, het is het typisch Amerikaanse succesverhaal waarin een krantenjongen tot miljonair opklimt. En het is nog waar gebeurd ook, dus het bewijs dat de kijker ook dat potentieel heeft. Als hij maar wil, en er maar in gelooft!

In de VS ging het publiek uiteraard plat voor deze belofte en daar is The Pursuit of Happyness al een grote hit. De vraag is of het nuchtere Nederlandse publiek ook massaal afkomt op een serieuze rol van Smith.

Het Parool: 'Will Smith probeert kassa's te kraken, geloofbelijdenis te etaleren en zijn zoontje als filmsterretje te lanceren'

De Volkskrant: 'Hoofdrolspeler Will Smith voorkomt dat de film een melodramatische draak wordt'

In 33 zalen