Luidruchtige actiefilm waarin een stel premiejagers jagen op een FBI-informant. De opzet is aardig, maar de uitwerking weinig origineel.

Het is hier al vaker betoogd, maar Quentin Tarantino heeft wat op zijn geweten. Sinds Reservoir Dogs en Pulp Fiction zijn er zoveel actiefilms met babbelende gangsters gemaakt dat je er een videotheek mee kan vullen.

Zeker sinds Guy Ritchie in Groot-Brittannië in hetzelfde komische gangstergenre furore maakte met Lock, Stock and Two Smoking Barrels en Snatch. De nieuwste epigoon in dit genre heet Smokin' Aces, hoe luidruchtig regisseur Carnahan ook roept dat hij níet door Tarantino is beïnvloed.

Hangsnor

Smokin' Aces draait om Buddy 'Aces' Israel (Entourage's Jeremy Piven), een doorgesnoven goochelaar die in Las Vegas iets te vriendschappelijk met de maffia is omgegaan. Nu zit hij diep in de schulden, de coke en andere problemen en ziet hij zich gedwongen zich als beschermde getuige bij de FBI aan te geven.

Twee FBI-agenten (Ray Liotta en Ryan Reynolds) gaan op weg naar Lake Tahoe, waar Aces van zijn laatste weelderige weekend geniet. Maar ze zijn niet de enigen, want de maffia heeft een prijs van 1 miljoen op het hoofd van Buddy Aces gezet.

Al snel is een arsenaal aan schilderachtige premiejagers op weg naar Lake Tahoe, zoals twee lesbische huurmoordenaars (waaronder Alicia Keys in een opvallend filmdebuut), Ben Affleck met hangsnor en een lederen pet en drie volkomen goddeloze neo-nazi's, The Tremor Brothers.

Verder zijn er nog een stel zwijgzame types op jacht naar Aces, zoals een martelexpert en een meester in vermommingen. Wie zal Aces het eerst te pakken krijgen, en zal de cokesnuivende goochelaar dat dan überhaupt nog in de gaten hebben?

Computergame

Smokin' Aces begint veelbelovend, met een keur aan types die in freeze-frame aan de kijkers worden voorgesteld. Maar uiteindelijk komt de confrontatie tussen al deze kleurrijke types neer op een langdurige luidruchtige schietpartij in een casino-hotel waarbij iedereen gedegradeerd is tot kannonenvlees.

Dan lijkt Smokin' Aces niets meer dan een verfilmd computerspelletje waarbij met de lift letterlijk naar een ander level kan worden gegaan.

Er zitten best een paar geslaagde grappen in de film en aardige verrassingen in de cast, maar nog meer missers.

Zo zijn de leuk bedoelde Tremor Brothers een bloedirritante variant op de Duitse nihilisten uit The Big Lebowski. Carnahan noemt overigens wél de Coen Brothers als zijn inspiratiebron, met name Raising Arizona. Dat slapstickniveau haalt hij niet; Smokin Aces komt eerder in de buurt van de al even lege huls Domino, Tony Scotts premiejagerfilm van twee jaar terug.

Met Tarantino wil Carnahan niet worden vergeleken- dat zou ook teveel eer zijn, want hij haalt nauwelijks het niveau van Tarantino-kloon Guy Ritchie.

Het Parool:

Volkskrant: 'Een rip off van een slechte kopie'

In 39 zalen