Natuurlijk blijft het jammer dat het nieuwste James Bond-avontuur niet met kerst in Nederland te zien was. Maar genoeg gezeurd: daardoor begint het nieuwe filmjaar in elk geval spetterend. Want Die Another Day is de beste Brosnan-Bond tot nu toe, met dank aan Halle Berry. @@@@

Berry's bruisende bijdrage als de Amerikaanse spionne Jinx laat zich niet onder de noemer 'Bond-girl' scharen, en ze staat op de poster dan ook even groot afgebeeld als Pierce Brosnan. De kennismaking tussen Bond en Jinx is in een vertrouwde exotische omgeving.

Op een terras in Havanna (dat verdacht veel op het Spaanse Cadiz lijkt, maar dit terzijde) staat Bond beurtelings aan een sigaar en een Cubaanse cocktail te lurken. Ondertussen rijst Jinx in bikini op uit de golven, in een overduidelijke verwijzing naar Ursula Andress in Dr. No. Maar ook de rest van de setting is vintage-Bond, tot aan de dubbelzinnigheden toe.

Bond in de boeien

Bond ontmoet Jinx wanneer hij in Havanna op zoek is naar de schurk die hem eerder in Noord-Korea heeft verraden. Daar trachtte Bond undercover diamanten tegen wapens te ruilen, maar de moderne telefoontechnieken ontmaskerden hem. Even leek Bond ouderwets spectaculair te ontsnappen, inclusief de oneliner ("saved by the bell!") die de traditioneel explosieve proloog onderstreepte. Doch de geheim agent werd alsnog in de kladden gevat, en in een cel gesmeten.

En waar Bond normaliter aan cocktails nipt tijdens de optiteling werd hij nu kopje onder gehouden in het ijswater. Ontsnappen was er niet meer bij, Bond onderging de ultieme vernedering om na een dik jaar cel vervuild en bebaard te worden uitgeruild tegen een andere spion.

Dr. Evil

Het is een gedurfd begin, want zelden werd Bond zo kwetsbaar getoond. Gelukkig is de vernedering na een half uur voorbij en kan Bond dankzij de nieuwste Philishave "shaven but not stirred" aan zijn gebruikelijke avonturen beginnen. En die zijn weer heerlijk over the top, zoals dat hoort bij een Bond-film.

Met een potsierlijk ijspaleis als meest exotische lokatie, gen-therapie als modernste snufje, maar ook de vertrouwde laser waarmee de schurk de aarde in zijn greep wil krijgen.

Waar hebben we die laser het laatst gezien? Bij Dr. Evil, de Blofeld-parodie uit de Austin Powers-serie. Bond treedt in Die Another Day dus ook degenen die hem de afgelopen jaren belachelijk hebben gemaakt met open vizier tegemoet.

Springlevend

Die Another Day bewijst dat het concept-Bond ook na veertig jaar en twintig afleveringen niet stuk te krijgen is, Austin Powers en Vin Diesels xXx ten spijt. Bond moest in Nederland weliswaar uitwijken voor klein grut als Harry Potter, Frodo de Hobbit en Pietje Bell, maar de algehele verontwaardiging hierover bewees dat Bond nog steeds springlevend is.

Het Parool: "niet bijster interessant (..) de gesoigneerde charmeur op leeftijd is een anachronisme geworden"
De Volkskrant: "lekker ouderwetse film (..) op dit niveau kan Bond nog jaren mee"
In 112 zalen

# Niet gezien
@ Laat maar
@@ Op eigen risico
@@@ Niet slecht
@@@@ Aanrader
@@@@@ Wereldfilm