Lonely Hearts - Todd Robinson

Futloze film noir over stel dat eenzame vrouwen vermoordt en wordt opgejaagd door rechercheurs John Travolta en James Gandolfini.

De Lonely Hearts Killers waarop deze film is gebaseerd hebben echt bestaan.
Eind jaren veertig pikte Raymond Fernandez eenzame vrouwen op via contactadvertenties, om ze na veel geflirt en zonodig een one night stand geld afhandig te maken.

Op die wijze kwam hij ook in contact met Martha Beck, die nog veel doortrapter was en zijn spelletjes doorzag. Ze vielen voor elkaar en gingen samenwerken, waarbij Martha zich uitgaf voor Raymonds zus.

Maar de ziekelijk jaloerse Martha kon het niet uitstaan als Raymond met andere vrouwen flirtte, en daardoor liet het moordzuchtige tweetal een spoor van vermoorde vrouwen achter zich. Uiteindelijk werden ze gepakt, ter dood veroordeeld en geëxecuteerd.

Loszittend toupetje

Het wrede verhaal werd al eerder verfilmd, onder meer als The Honeymoon Killers (1970), met de uit de kluiten gewassen Shirley Stoller als de moordzuchtige Martha.

In Lonely Hearts wordt Martha gespeeld door de bloedmooie Salma Hayek- het oog wil ook wat, nietwaar. Maar naast haar steekt Jared Leto als charmeur-oplichter Raymond maar bleekjes af, met zijn loszittende toupetje.

Andere intrigerende namen zijn James Gandolfini en John Travolta als de rechercheurs die jacht maken op het stel, waarbij Travolta de rol speelt van Elmer Robinson, tevens de grootvader van de regisseur van de film.

Workaholic Robinson heeft een persoonlijk trauma: zijn vrouw schoot zich op hun huwelijksdag door het hoofd. Dat trauma lijkt de kop weer op te steken wanneer Robinson een neergeschoten vrouw aantreft in een badkuip, zoals hij ooit ook zijn vrouw aantrof.

Het lijkt -opnieuw- zelfmoord, maar Robinson denkt dat er meer aan de hand is. Zo komt hij op een spoor dat hem uiteindelijk naar de Lonely Hearts-killers zal leiden.

Ziekelijk jaloers

Dat de Lonely Hearts-killers uiteindelijk werden gepakt wordt al in het begin van de film weggegeven. Dat is ook zo, maar het haalt wel meteen een groot deel van de spanning uit de film weg. Want niet alleen weet je wie de daders zijn van de moord waar Travolta en Gandolfini op stuiten, je weet ook al dat ze ooit gepakt zullen worden door deze doortastende rechercheurs.

Dat zou nog geen probleem zijn als Lonely Hearts een interessante karakterstudie was van twee moordenaars. Maar Martha en Raymond zijn in de vertolkingen van Leto en Hayek twee volwassen kinderen die als moordenaars zo slordig te werk gaan dat het een wonder mag heten dat ze niet eerder zijn opgepakt.

Hayek is duidelijk gecast als de femme fatale van deze film noir, maar ze zet een hysterische en ziekelijk jaloerse psychopaat neer, wat de film er niet interessanter op maakt. En ook niet waarschijnlijker, want waren al die eenzame vrouwen zo wanhopig en dom dat ze echt geloofden dat jaloerse Martha de zus van 'hun' charmeur Raymond was?

Lonely Hearts ziet er stijlvol en veelbelovend uit, maar is uiteindelijk een verspilling van acteertalent. Dat mag je vooral de regisseur aanrekenen, die als kleinzoon van de echte rechercheur Robinson wellicht te dicht bij het onderwerp stond. Het Parool: "uitwerking aan de magere kant (..) clichézinnen (..) doorsnee politiethriller"
De Volkskrant: "de stijlvolle maar wrede film verheft psychopathie op dubieuze wijze tot entertainment"

In 12 zalen

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUwerk

Tip de redactie