Nacho Libre - Jared Hess

Tegenvallende Jack Black-komedie met de vrolijke dikzak als Mexicaanse monnik die droomt van een carrière als worstelaar.

Een komedie die in de VS cultstatus heeft verworven maar in Nederland geen kans kreeg -hij ging meteen naar de videotheek- is Napoleon Dynamite (2004). Een supermelige film over een slechtgehumeurde, suf ogende nerd die qua mode in de jaren tachtig is blijven hangen.

Wie wil weten waar Adje van Paul de Leeuw inspiratie voor zijn opvallend overeenkomstige typetje heeft opgedaan moet Napoleon Dynamite maar eens bekijken.

Worstelmonnik

De fans van Napoleon Dynamite hadden dan ook hoge verwachtingen toen regisseur Jared Hess aankondigde een Mexicaanse worstelfilm te gaan maken met Jack Black als klunzige worstelmonnik. Jack Black in een te strak pak, en dan ook nog eens met een suffe krulletjespruik, het leverde afgelopen zomer een melige trailer op die naar meer smaakte.

Black speelt de monnik Ignacio, die als zeer matige kok werkzaam is in een weeshuis, maar droomt van een bestaan als 'luchador', Mexicaanse worstelaar.

Samen met een graatmagere helper, Het Skelet, traint hij om in de ring uit te kunnen komen als Nacho om van het prijzengeld beter eten voor de kinderen te kopen. Intussen probeert hij ook nog het hart te veroveren van een nieuwe non, zuster Encarnacion (Ana de la Reguera).
Maar ja, een echte non blijft natuurlijk haar gelofte van kuisheid trouw.

Meligheid en lulligheid

Zo onweerstaanbaar als de trailer was, zo teleurstellend is de film zelf.

Dat komt vaker voor bij komedies, wanneer de beste grappen al in de trailer zijn opgebruikt. Nacho Libre moet het echter niet zozeer hebben van losse grappen, maar van een algemene sfeer van meligheid en lulligheid. En vooral die lulligheid wordt veel te vet aangezet in de film.

Nacho Libre heeft eigenlijk hetzelfde effect als Napoleon Dynamite: of je ligt voortdurend dubbel, of je blijft er volkomen stoïcijns onder. Dus neem vooral de gok, want misschien behoort u tot de eerste groep.

Ik had me als Napoleon Dynamite-én Jack Black-fan erg op de film verheugd, maar heb om de film zelf minder gelachen dan om de trailer. Een kwestie van dosering blijkbaar, want die trailer blijft onweerstaanbaar.

Het Parool: "absurde hommage aan de Mexicaanse worstelfilm (..) aandoenlijk geintje voor kleine groep ingewijden"

De Volkskrant: "In Nacho Libre is alles clownesk, van de dialogen tot de bijfiguren (..) overdaad schaadt"

In 12 zalen

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUwerk

Tip de redactie