Episodenfilm waarin 18 Parijse wijken in even zoveel korte films aan bod komen, waarbij de nadruk op de romantiek ligt.

#

De episodenfilm, een verzameling korte films, is min of meer de filmische tegenhanger van de vakantiebundel, met korte verhalen. Maar zo'n bloemlezing is vooral bedoeld voor de lezer die geen zin heeft om een boek achter elkaar uit te lezen, terwijl de episodenfilm juist wel aan één stuk door gaat.

Met als voornaamste bezwaar dat de losse verhalen nooit diep kunnen gaan- daar is domweg geen tijd voor. Toch gaan regisseurs keer op keer de uitdaging aan.

Marc de Cloe maakte met de Boy Meets Girl-story 34 ultrakorte liefdesverhalen en Jim Jarmusch maakte zelfs twee episodenfilms, Night on Earth en Coffee and Cigarettes.

Dicht bij huis

Beide regisseurs ontbreken in de episodenfilm Paris Je T'Aime, maar dan blijven er nog genoeg aansprekende namen over, zoals Ethan & Joel Coen (Fargo), Gus van Sant (Elephant), Tom Tykwer (Perfume), Alfonso Cuarón (Cvhildren of Men).

Ze kregen ieder een arrondissement aangewezen en zochten zelf acteurs uit voor een filmpje dat niet langer dan 6 minuten mocht zijn. De meeste regisseurs bleven dicht bij huis, al waren ze dan in Parijs.

De Coens lieten hun vaste acteur Steve Buscemi de naïeve Amerikaanse toerist uithangen in een komisch filmpje; Wes Craven (Scream) maakte een minihorrorfilm, uiteraard op begraafplaats van Père-Lachaisse; Walter Salles (Central do Brasil) gebruikte zijn zes minuten voor een sociaal-kritisch portret en Tom Tykwer deed Lola Rennt nog eens over in Parijs.

De resultaten zijn daardoor niet altijd even verrassend en -zoals verwacht mocht worden bij een dergelijk project- wisselend van kwaliteit. Maar voor dat probleem biedt de episodenfilm een groot voordeel: als een filmpje tegenvalt is het ook zo weer voorbij.

Het Parool: "De film geeft het gevoel een paar aangename uren door Parijs te slenteren."

De Volkskrant: "Soms heel leuk, een enkele keer ontroerend, dan weer bar en boos en de som is niet meer dan het totaal der delen"

In 3 zalen