Afgekloven martelfilm volgens een inmiddels bekende formule: om hun hachje te redden moeten slachtoffers lichaamsdelen opofferen. #

Ruim twee jaar geleden maakte twintiger James Wan met een budget van iets meer dan een miljoen dollar een compromisloze horrorfilm die alleen al in de VS 55 miljoen dollar opbracht: Saw. Er zijn van minder succesvolle films sequels gemaakt, dus een vervolg op de martelpraktijken van de sadistische Jigsaw-killer lag voor de hand.

Want zolang er ledematen zijn af te zagen of anderzins te verminken vallen zijn er variaties te bedenken op het dilemma waar Jigsaw (Tobin Bell) zijn slachtoffers voor stelt: "Leven of sterven, het is jouw keuze!" Je been afzagen om je leven te redden! Je eigen oog uitsteken om de sleutel van een dodelijke klem te bemachtigen!

Moralistische manipulator

De sadistische Saw-praktijken druppelen intussen door in andere horrorfilms: Hostel pikte meer dan één graantje mee en ook de Texas Chainsaw-prequel tapte uit een vergelijkbaar vaatje. Zelfs The Sopranos ontkomen niet aan de Saw-rage: in het zojuist op dvd uitgebrachte seizoen 6 wil de altijd ambitieuze Christopher Moltisanti een film maken die hij omschrijft als 'Saw meets the Godfather'.

Zo creatief is de oorspronkelijke serie allang niet meer. Zo wordt een van de slachtoffers in Saw III voor het dilemma gesteld haar blote hand in een bak zoutzuur te stoppen om een sleutel te bemachtigen waarmee ze de klem kan losmaken die haar ribbenkast uit elkaar dreigt te rukken.

Sadistische martelingen mogen dan onvermoede creativiteit in mensen losmaken, in films gaat de opeenvolging van willekeurige gruwelijkheden al snel vervelen. De eerste Saw was origineel en daardoor verpletterend, zij het geen meesterwerk.

Maar in Saw II begon het al te irriteren dat de moralistische manipulator Jigsaw ook nog eens alle vluchtroutes had voorzien van valkuilen, ondanks een terminale ziekte die hem danig had verzwakt.

Halloween 2007

De herhalingsoefening Saw III werd matig ontvangen in de VS maar verdiende zijn budget (12 miljoen) al op de openingsavond -altijd rond Halloween- terug om uiteindelijk 80 miljoen dollar op te leveren. Saw IV staat dan ook al gepland voor eind oktober 2007, Halloween.

Het Parool:
"Niet eng of spannend, alleen smerig. Alles wat mis was aan Saw II is driedubbel mis aan Saw III"

De Volkskrant:
"nietsontziende ranzigheid (..) herhaling van zetten"

In 60 zalen