Nieuwe tragikomedie van de Finse droogkloot past perfect bij een melancholisch kerstgevoel.
#

Eigenlijk maakt de Finse regisseur Aki Kaurismäki al zijn hele leven kerstfilms. Want de meeste van zijn films, van Drifting Clouds tot The Man Without a Past, zijn sombere sprookjes over eenzame sukkelaars aan de rand van de samenleving. Een titel als The Match Factory Girl klinkt al als een sprookje. De trieste verwikkelingen van de veelgeplaagde hoofdpersonen uit Kaurismäki's films leveren doorgaans wel tragikomische films op, voor wie een zwart gevoel voor humor heeft.

Warm plekje

Niet anders vergaat het de hoofdpersoon uit Lights in the Dusk, Koistinen (Janne Hyytiänen). Koistinen is een zwijgzame beveiligingsmedewerker, die niet erg populair is bij zijn collega's. Ze vragen hem na het werk nooit mee uit naar het café. Alleen de verkoopster van een snackcar heeft een warm plekje voor Koistinen maar dat heeft de sul dan weer niet door.

Wel valt hij met open ogen voor een voluptueuze blondine die amoureuze interesse in hem toont, maar wie de films van Kaurismäki kent weet dan al dat zoveel geluk niet weggelegd is voor Koistinen.

Vanwege de uitgebeende stijl, de droge humor en de zorgvuldig in beeld gebrachte interieurs worden de films van Kaurismäki veelvuldig met die van Alex van Warmerdam vergeleken en ook Lights in the Dusk vormt hierop geen uitzondering. De ober uit Ober zou bij wijze van spreken zo het beeld in kunnen lopen.

Finse droogkloot

Lights in the Dusk wordt door Kaurismäki zelf het sluitstuk genoemd van zijn loserstrilogie, waarvan Drifting Clouds (1996) en The Man Without a Past (2002) de eerste twee delen zouden volgen. Maar zoals vaak bij deze Finse droogkloot moeten we die bewering niet al te serieus nemen: al zijn films worden bevolkt door onverbeterlijke losers dus het is tamelijk onwaarschijnlijk dat de hoofdpersoon in Kaurismäki's volgende film ineens een vrolijke Frans is die door het leven wordt toegelachen.

Het Parool:
"de droge humor en humane strekking zorgen voor een innemende film (..) de ideale kerstfilm" -

De Volkskrant:
"een film die het gemoed streelt met kleine, zachte gebaren" -

In 4 zalen