Familiefilm naar het boek van E.B. White. Met Dakota Fanning en veel pratende dieren waaronder een snoezig varkentje.
#

Op de valreep, in de laatste releaseweek van het jaar komt er nog een grote kerstfilm in de bioscoop: Charlotte's Web. Naar een kinderboek uit 1952 van E.B. White, de schrijver van het ook al verfilmde Stuart Little. En net als in dat muizenavontuur spelen in Charlotte's Web dieren de hoofdrol op het verhaal dat zich afspeelt op een boerderij.

Gans Oprah

Het drukbezette kindersterretje Dakota Fanning (War of the Worlds, Hide and Seek, Man on Fire) speelt een boerendochter genaamd Fern, die het ondermaatse biggetje Wilbur onder haar hoede neemt. Zo belandt het roze biggetje in een stal waar hij uitgebreid aan de praat raakt met de andere dieren.

Voor die stemmen zijn in de originele versie niet de minste acteurs aangetrokken: Steve Buscemi spreekt de stem van de rat in, John Cleese is een schaap, Kathy Bates doet een koe en Oprah Winfrey een gans. In de Nederlandse doen onder meer Astrid Joosten, Peer Mascini, Peter Heerschop en Viggo Waas hun best de originele stemmen te oden vergeten.

Kerstgedachte vs kerstdis

Wilbur groeit van een ondermaats biggetje al snel uit tot een varken en komt zo in aanmerking voor de slacht- zo gaan die dingen op de boerderij doorgaans. Maar de andere dieren willen Wilbur dit lot besparen. Het probleem is echter dat mensen die dieren, hoe welbespraakt zo ook mogen zijn, niet kunnen verstaan.

Daar vindt de slimme spin Charlotte (stem van Julia Roberts/Astrid Joosten) iets op: ze spint in haar web de boodschap dat Wilbur niet om op te eten is, al ziet hij er juist uit om op vreten. Eind goed, al goed, geheel in de sfeer met de kerstgedachte en niet zozeer de kerstdis, want daar zal doorgaans wel slachtvee dan wel gevogelte op staan. Maar net als bij Babe destijds kan een roze film-big wonderen doen voor de bioscoop.

Het Parool:
"in technisch opzicht zeer overtuigend (maar) te braaf" -

De Volkskrant:
"mier- en mierzoet pleidooi voor normen en waarden" -

In 24 zalen (originele versie) plus 93 zalen (Nederlandse versie)