Geen kerst is compleet zonder romantische komedie. Bridget Jones had twee jaar terug een kersthit met haar tweede film en vorig jaar zagen we Cameron Diaz naast Toni Collette in In Her Shoes. Dit jaar krijgt Diaz gezelschap van Kate Winslet.

Pannenkoekhuisje

Hoewel, gezelschap: de twee verkeren het grootste gedeelte van de film aan weerskanten van de wereld. Iris (Kate Winslet) is het sloofje op de redactie waar ze werkt en laat zich als zodanig ook graag misbruiken door een mooie maar foute man. Daarmee zijn de belangrijkste Bridget Jones-elementen al aanwezig. Als de foute man (Rufus Sewell) op de kerstborrel zijn verloving aankondigt -met iemand anders, uiteraard- is voor Iris de maat vol.

Ze gaat naar haar snoezige huisje en steekt na een enorme huilbui haar hoofd in het gasfornuis. Ze bedenkt zich op tijd -het is tenslotte een rom-kom- en besluit haar huis twee weken te ruil aan te bieden, liefst met iemand die ver van Londen woont.

Ondertussen komt in Los Angeles Amanada (Cameron Diaz) erachter dat haar vriend (Edward Burns) is vreemd gegaan. Ze schopt hem eruit en probeert te huilen, maar dat is deze neurotische workaholic sinds haar zestiende niet meer gelukt.

Ook zij besluit eens twee weken ver weg te gaan, en u raadt het al: ze stuit op de foto van het besneeuwde pannenkoekhuisje waarin Iris woont. De bedrogen vrouwen zijn in een spontane bui en de ruil is dus snel geregeld.

One night stand

In Engeland gearriveerd stuit de verwende Amanda met haar rolkoffers op besneeuwde oprijlanen en een huis dat alleen met een haardvuur te verwarmen is. Ook drank en een meter boeken willen niet helpen en ze heeft al besloten terug te keren wanneer diep in de nacht een dronken Graham (Jude Law) aanklopt, de broer van Iris.

Een one night stand lijkt Amanda de beste oplossing voor haar sores- tenslotte gaat ze de volgende ochtend toch weg. Maar uiteraard groeit er iets moois tussen de twee.

Iris pakt het in LA een stuk rustiger aan. Weliswaar maakt ze kennis met de romantische Miles (Jack Black in een opvallend ingehouden rol) maar Iris heeft meer oog voor haar bejaarde buurman Arthur (Eli Wallach), een oude scenarioschrijver die mooi kan vertellen over de gouden jaren van Hollywood.

Visite

Meyers brengt met deze scenarioschrijver een ode aan het oude Hollywood, met zijn screwballcomedies, de rom-koms van de jaren veertig. Die hadden zestig jaar terug een hoger tempo dan The Holiday, dat twee uur en een kwartier lang (!) voortkabbelt- dat is bijna net zo lang als heel Babel duurt.

Zonde, want de komedie heeft een sterke rolverdeling, al verandert het stuurloze personage van Amanda wel net zo snel van karakter als van kleding. Uiteindelijk hoop je weliswaar dat het met alle aardige hoofdrolspelers goed afloopt. Maar het is na dik twee uur net als met visite die te lang blijft hangen: best leuke lui, maar kunnen ze een keer opkrassen?

Het Parool:
"twee romantische kerstverhalen voor één prijs (..) aan de lange kant (..) voorspelbaar en niet bijster opwindend"

De Volkskrant:
"oogt te gelikt en klinkt te stroperig"

In 96 zalen