Nog 3 maanden moeten we er in Nederland op wachten, maar dan gaat toch echt de filmversie van de zeer populaire Broadway musical 'Dreamgirls' in de bioscopen komen. Met in de hoofdrollen Jamie Foxx, Eddie Murphy en Beyonce Knowles is de aandacht getrokken. Toch zal uiteindelijk alle aandacht uitgaan naar nieuwe ster Jennifer Hudson. Wat een stem, wat een uitstraling. Oscarwaardig materiaal dus.

'Dreamgirls' vertelt het verhaal van de opkomst en ondergang van een zwarte girlgroup. Omdat het verhaal eigenlijk (zeg maar) vanuit de coulissen wordt verteld geeft het een goed beeld van de muziekindustrie. De beste zangeres die lead zingt moet wijken voor het mooiste meisje dat alle aandacht naar zich toetrekt. Managers en platenbazen nemen de keuzes die het meeste geld opleveren en zien de artiesten over het hoofd.

Enfin..het bekende verhaal maar dan wel met veel passie verteld en met voortreffelijke songs. Eddie Murphy, eindelijk weer eens goed op dreef, speelt James 'Thunder' Early die het trio op sleeptouw neemt als achtergrondzangeressen maar deze al snel aan zich voorbij ziet snellen en zelf in de psychische problemen raakt. Jamie Foxx speelt de platenbaas die eerst de meiden voor zich inneemt en daarna van zich vervreemd.

Beyonce speelt (natuurlijk) de rol van de mooie zangeres Deena Jones die het latere boegbeeld van het trio wordt en solo gaat. Een mooie overtuigende rol, die een Diana Ross/ Supremes-achtige connectie heeft, en haar als actrice veel beter neerzet als alle vorige films. Als zij uiteindelijk het prachtige 'Listen' inzet weet je niet waar je het moet hebben.

Nieuwe ster Jennifer Hudson is echter ongetwijfeld de grote ster van de film. Na enorm lang zoeken (bijna anderhalf jaar!) werd Hudson uiteindelijk uit wel 800 kandidaten gecast als Effie White, de eerste lead zangeres van het trio The Dreamettes. Het is de absoluut moeilijkste rol van de film en dan vooral op vocaal gebied.

Toen de musical 25 jaar geleden op Broadway kwam werd de rol gespeeld door de toen 21-jarige Jennifer Holiday. Reeds vanaf de openingsavond, was duidelijk dat zij de grote ster was. Vooral op de ongelooflijke manier waarop zij het prijsnummer van de musical 'I'm Telling I'm Not Going' zong. Het publiek was elke avond diep ontroerd als ze dit nummer zong.

Luister naar de prachtige duidelijke maar o zo emotionele tekst en je begrijpt waarom. Juist dit nummer maakte het voor regisseur Bill Condon zo moeilijk de juiste Effie White te vinden. Met Jennifer Hudson, een finaliste (maar geen winnaar) in American Idol, hebben ze de perfecte keus gemaakt. De manier waarop zij als debuterend actrice haar rol heeft opgepakt is indrukwekkend.

Haar fenomenale zang is zo emotievol dat ik betwijfel of iemand het droog houdt als zij haar finale zingt. De soundtrack van de filmversie van 'Dreamgirls' ligt vanaf half januari 2007 in de shops en de film gaat, als alles goed gaat, 22 februari in premiere. Dit is absoluut een film die vele Oscars gaat wegslepen.