Oergeestige animatiefilm uit de Aardman Studio, over een deftige rat die in het riool belandt.

De Britse Aardman Studio maakte de afgelopen decennia naam met kleianimaties. Eerst waren dat vooral korte films rond de uitvinder Wallace en zijn hond Gromit, maar met Chicken Run sloeg de studio in 2000 haar vleugels uit naar het grotere werk. Vorig jaar werden Wallace & Gromit vereeuwigd in een lange speelfilm en nu is er dan Flushed Away, de eerste Aardmanfilm die geheel uit de computer komt en waarbij dus geen klei werd gebruikt. Met klei is water namelijk niet overtuigend na te bootsen, luidt de luchtige verklaring van de Aardmannen. En aangezien Flushed Away grotendeels in het riool speelt is er veel water nodig.

Franse kikkers

De overstap op een ander basismateriaal is absoluut geen stijlbreuk: binnen de minuut zullen zelfs de grootste kleipuristen vergeten zijn dat ze naar computeranimatie kijken. De echte belangrijke ingrediënten van de Britse tegenhanger van Pixar zijn namelijk gehandhaafd: een goed verhaal, een stortvloed van grappen en een flinke vaart. In Flushed Away wordt de deftige maar eenzame huisrat Roddy (stem van Hugh Jackman/Huib Dikstaal) door een boerse indringer doorgetrokken. In het riool aangekomen blijkt daar Londen op schaal te zijn nagebouwd. Roddy heeft er nauwelijks oog voor; hij wil alleen maar terug naar zijn veilige bovengrondse leventje.

Hij belandt via omwegen op de boot van de pittige Rita (Kate Winslet/Tara Elders), die een robijn heeft ontfutseld van de dikke pad (Ian McKellen/Jerome Reehuis) die de rioolstad wil overnemen van de ratten. Rita heeft helemaal geen zin om zeurpiet Rod te helpen, ze heeft genoeg aan haar rattenkopje. Maar uiteraard groeit er iets moois tussen de twee knaagdieren, zeker wanneer ze het samen opnemen tegen een bende Franse kikkers onder leiding van de sinistere Le Frog (Jean Reno/Serge-Henri Valcke).

Slakjeskoor

Flushed Away is weer een knap staaltje Aardman-animatie en kan zich meten met het beste uit de Pixar-studio. Waar Pixar vaak te Amerikaans is (zie Cars) is Flushed Away wellicht iets te Brits (de film werd in de VS ook matig ontvangen), maar het levert wel een hoop sterke grappen op. Zo getuigt het van amusante zelfoverschatting dat Engeland in de film de WK-finale speelt tegen Duitsland (de winnaar laat zich raden).

Verder zijn er, voor wie goed oplet, verwijzingen naar Wallace en Gromit, naar James Bond en Lara Croft, naar Elvis en Tom Jones, naar Superman en Batman, terwijl het visje Nemo ook even in het riool langskomt. Maar de makers van Flushed Away bedachten uiteraard ook nieuwe grappen, waarvan een running gag rond slakjes die fungeren als een soort Grieks koor dat overal op reageert veruit de leukste is. Flushed Away kiest niet voor de makkelijkste weg van de meest aaibare dieren, maar weet uiteindelijk ratten én slakken cool te maken. Dat mag een prestatie heten.

Het Parool:
"Een geslaagde combinatie van Aardmans knutseltechniek en de meer Amerikaanse cartoonstijl" -

De Volkskrant:
"Aardman ook zonder klei stijlvol en geestig (..) staat bol van de kwinkslagen, dubbele bodems en grollen" -

In 107 zalen (Nederlandse versie) plus 56 (originele versie)