Nieuwe originele film van de maker van Eternal Sunshine of the Spotless Mind. Met Gael Garcia Bernal en Charlotte Gainsbourg.

Voordat Michel Gondry bekend werd als regisseur van het geweldige Eternal Sunshine of the Spotless Mind maakte hij prachtige en originele clips voor onder meer Bjørk en The White Stripes. Gondry's unieke stijl kenmerkte zich door veel gebruik van simpele materialen als Lego en al even eenvoudige special effects, vooral bereikt door de camera steeds een paar beeldjes te laten opnemen, de zogenaamde stop-motion techniek. Dergelijke vervreemdende effecten zaten ook in Eternal Sunshine, maar met The Science of Sleep is Gondry helemaal terug in zijn element.

Rampenkalender

The Science of Sleep opent met Stephane (Gael Garcia Bernal) die in een nepstudio van eierdozen televisietje speelt en als tv-kok het recept van dromen uitlegt. Dat dit vervolgens een droom blijkt zet meteen de toon: Stephane is een romantische dromer die er sinds zijn jeugd moeite mee heeft dromen van de werkelijkheid te onderscheiden. Zijn moeder (Miou Miou) heeft hem terug naar Parijs gelokt met een baantje dat een ware nachtmerrie blijkt te zijn. Stephane gaat naar een ontwerpbureau voor kalenders in de veronderstelling iets creatiefs te mogen doen. Stephane heeft ook een eigen kalender ontworpen, met op elke maand een tekening van een ramp die in die maand plaatsvond. Maar op het ontwerpbureau wacht alleen geestdodend werk en idiote collega's die doen denken aan John Cusacks medewerkers in Being John Malkovich.

Gelukkig leert Stephane zijn buurvrouw Stephanie (Charlotte Gainsbourg) kennen, die al net zo kinderlijk en wereld vreemd is als Stephane. Zelfs hun namen lijken -niet toevallig- op elkaar. Een romance ligt voor het oprapen, maar Stephane raakt verstrikt in allerlei onnodige leugentjes. En Stephanie lijkt ook meer voor een vriendschappelijke broer-zus relatie te voelen.

Fröbelaar

The Science of Sleep heeft onmiskenbare autobiografische elementen: hoofdrolspeler Stephane is al net zo'n fröbelaar als Gondry. Bovendien zit hij in de openingsscène van de film achter de drums, terwijl Gondry zelf ooit drummer is geweest. De film moet het van de geestige invallen en originele vormgeving hebben, en niet van het verhaaltje. Daar zijn de obstakels die een relatie tussen Stephane en Stephanie in de weg staan te futiel voor. Zo briljant als Eternal Sunshine is The Science of Sleep ook niet- maar die film was dan ook een klein meesterwerk. The Science of Sleep is een leuke, luchtige en romantische film over dromers die een tijdmachine bedenken waardoor je 1 seconde vooruit of terug kan worden gestuurd. En met Gael Garcia Bernal en Charlotte Gainsbourg heeft de film de juiste acteurs in huis om de charmante onschuld over te brengen.

Het Parool: "Gondry's kracht is zijn uitzinnige fantasie, maar soms is het ook zijn zwakte (..) een verkapte kinderfilm"
De Volkskrant: "een even rare als schattige film (..) liefdevolle meligheid"

In 10 zalen