Deens drama van de makers van Open Hearts. Met Mads Mikkelsen, binnenkort te zien als Bond-schurk.

Over een week gaat Casino Royale uit, de 21e Bondfilm, met een nieuwe Bond (Daniel Craig) en als Bond-schurk de halfblinde Le Chiffre. Die snoodaard wordt gespeeld door Mads Mikkelsen, al een wereldster in eigen land, Denemarken. Zijn meedogenloze kant liet hij al zien in de Pusher-trilogie als een kaalhoofdige dealer die 'respect' op zijn achterhoofd had laten tatoeëren. En zijn zachtere zijde kwam al aan bod in Open Hearts (2002) van Susanne Bier, tevens de maakster van After the Wedding.

Weeshuis & weldoener

In After the Wedding speelt Mikkelsen de goedzak Jakob, een ontwikkelingswerker die in India in een weeshuis werkt. Het weeshuis dreigt wegens geldgebrek gesloten te worden, maar een Deense geldschieter biedt aan gul te geven. Zijn enige voorwaarde is dat Jakob naar Denemarken komt om kennis te maken. Jakob vindt het maar onzin om van Bombay naar Kopenhagen te reizen om een rijkaard de hand te schudden; zijn kinderen hebben hem harder nodig, bovendien is zijn favoriete weeskind Pramod bijna jarig. Maar een gulle gever mag nu eenmaal eisen stellen, dus gaat Jakob in zijn beste pak -zijn enige- terug naar Denemarken.

Daar wordt hij in een gênant luxe hotel gehuisvest waarin hij zich duidelijk niet thuis voelt. Weldoener Jørgen lijkt ook niet erg geïnteresseerd in Jakobs project, al is hij wel serieus van plan er miljoenen in te steken. Maar zijn dochter gaat dat weekend trouwen, en daar heeft hij zijn handen nu vol aan. Hij stelt een bijkomende voorwaarde: als Jakob op de bruiloft komt praten ze na het weekend verder. Dit doet Jakob, wederom met tegenzin. Maar tot zijn stomme verbazing komt hij op de bruiloft een goede oude bekende tegen: Jørgens vrouw Helena. En de speech van de bruid zorgt er vervolgens voor dat zijn leven er na de bruiloft heel anders uitziet. Was dat soms ook de opzet van de mysterieuze weldoener?

Soap-elementen

Net als in Open Hearts maken scriptschrijvers Susanne Bier en Thomas Anders Jensen gretig gebruik van soap-elementen. Speelde vier jaar terug toeval en noodlot een opvallend grote rol, dit keer zijn het onvermoede vaderschappen en verzwegen ziektes. Met minder begaafde acteurs zou dit een draak van jewelste hebben opgeleverd, maar ook After the Wedding is weer een realistisch en meeslepend drama, net als destijds Open Hearts. Sterk geacteerd en goed geregisseerd, met close ups van ogen als steeds terugkerend element. En zo angstaanjagend Mads Mikkelsen in de nieuwe Bond is, zo hartverscheurend is hij hier.

Het Parool: "Het scenario bevat een aantal zwakke plekken (..) De grote kracht ligt in het sterke spel"
De Volkskrant: "voorspelbaar en toch ontroerend"
In 10 zalen