ROTTERDAM - Er komt weer een Nacht van de Wansmaak. Eind januari gaat een nieuwe compilatie van bizarre en smakeloze filmscènes in première tijdens het Filmfestival Rotterdam. Daarna maakt de 'Nacht' een drie maanden durende tournee door Nederland en België.

De vorige editie trok twee jaar geleden meer dan tienduizend bezoekers.

Borsten als dodelijke wapens

Het filmprogramma liet voor het eerst van zich horen in 1991 en is inmiddels aan zijn vierde editie toe met titels als Kungfu gorilla fighters, Borsten als dodelijke wapens, Excessen in de folterkelders en The incredibly strange creatures who stopped living and became mixed-up zombies.

Privécollecties en archieven

De verzameling is samengesteld uit oude banden die werden gevonden in privécollecties en de archieven van filmmusea in landen over de hele wereld. "Publiek anno nu kan het zich moeilijk voorstellen, maar het merendeel van de films waarvan wij fragmenten vertonen heeft in de jaren zestig en zeventig in Nederland volle zalen getrokken", vertelt samensteller Jan Doense.

"De Nacht van de Wansmaak is een verademing voor mensen die de gladde, voorspelbare Hollywood-films of de politiek correcte arthousefilms zat zijn."