Sterke satire over de rook- en de anti-rook-lobby met Aaron Eckhart als vlotgebekte tabakslobbyist.

In Amerika ben je een parasiet als je rookt, zeker in Californië. Daar opteert de anti-rook-lobby zelfs voor wetten die moeten verbeiden dat mensen in hun eigen voortuin roken- als het niet al verboden is. Hier krijgt zelfs een fervente niet-roker als deze recensent jeuk van, want hoezo, 'Land of the Free'? Tegen deze achtergrond van de sigaret-in-verdrukking speelt de satire Thank You For Smoking.

Handelsreizigers in de dood

Hoofdrolspeler is Aaron Eckhart, die met zijn gebeeldhouwde kop, no nonsense-smile en rappe tong perfect is als Nick Naylor, lobbyist van de fictieve tabaksfabrikant Big Tobacco. Hij stelt zichzelf in de film voor: "Ken je die vlotte jongen die alle meisjes weet te versieren? Dat ben ik- on crack." En: "Michael Jordan speelt basketbal, Charles Manson vermoordt mensen, ik praat. Ieder zijn talent." Naylor heeft zelfs een weerwoord als hij in een talkshow in het nauw wordt gebracht met een jongen die aan longkanker lijdt. Tegen een groep kinderen die hem vertellen dat roken volgens hun moeder slecht is zegt hij: "Is jullie moeder wetenschapper? Nee? Dan is ze niet echt een specialist, he? En zouden jullie haar ook geloven als ze zou zeggen dat chocolade slecht voor de gezondheid is? Nee he?"

Een gehaaide praatjesmaker dus, die regelmatig bijpraat met twee andere 'handelsreizigers in de dood': lobbyisten uit de wapenhandel en de alcoholbranche. De overenthousiaste Naylor mag dan de bad guy zijn, de methodes die de anti-rook-lobby inzet zijn ook niet fris. Naylor krijgt een bevallige journaliste (Katie Holmes, net voor haar Tom Cruise-tijdperk) op zijn dak die hem met valse voorwendselen aan de schandpaal wil nagelen. En intussen moet Naylor ook nog een goed voorbeeld zijn voor Joey, zijn 12-jarige zoontje uit een op de klippen gelopen huwelijk.

Sketches

Zoals al blijkt uit de vele citaten hierboven moet Thank You For Smoking het vooral van zijn vlijmscherpe dialogen hebben. Het gedoe met Naylors zoontje lijkt even voor de sentimentele noot te moeten gaan zorgen, maar deze Joey blijkt de vlotte babbel van zijn vader te hebben geërfd. Thank You For Smoking is meer een verzameling sketches rond hetzelfde onderwerp dan een echt een sterk verhaal, maar er kan genoeg gelachen worden- door rokers en niet-rokers.

Het Parool: "heerlijke satire (..) even innemende als scherpe aanval op de Amerikaanse lobbycultuur"
De Volkskrant: "de satire van Reitman hoeft de werkelijkheid zelden uit te vergroten"
In 12 zalen