Gemakzuchtig vervolg op de 12 jaar oude debuutfilm van Smith, met opnieuw twee vuilbekkende verkopers als hoofdpersonen.

In 1994 was de eerste Clerks een frisse en vrolijke verrassing. De film was een onvervalste independent produktie, door Smith 's nachts opgenomen in de supermarkt waar hij overdag werkte. Iedereen deed gratis of voor een schijntje mee en het geld voor het materiaal werd geleend of binnen gesleept door credit cards aan te vragen en ze vervolgens maximaal te belasten. Zo werd voor 27.000 $ een zwart/wit film geschoten die er weliswaar niet uitzag, maar het ook niet van visuele staaltjes moest hebben maar van een hilarisch schunnig scrip. De film was een succes op filmfestivals en daarbuiten en leverde ruim 3 miljoen $ op.

Oudere hangjongeren

Smith, die zelf de rol van de zwijgzame Silent Bob speelde, maakte vervolgens meerdere films met oudere hangjongeren Jay and Silent Bob, maar films als Mallrats, Dogma en Jay and Silent Bob Strike Back hadden nooit meer de impact van de allereerste Clerks. Juist bij een groter budget vielen de tekortkomingen van Smith op: hij kon helemaal niet regisseren, hij registreerde voornamelijk de sketches uit zijn scripts. Die waren meestal nog wel hilarisch, tot Smith in Jersey Girl een ronduit sentimentele richting insloeg. Dat werkte helemaal niet.

Lord of the Rings

Daar heeft Smith levering uit getrokken en speciaal voor de fans van het eerste uur keert hij in Clerks II terug naar de Quick Stop waar het allemaal begon. En ook het vuilbekkende personeel is twaalf jaar na dato nog steeds present en grof in de mond: Dante Hicks (Brian O'Halloran) en Randall Graves (Jeff Anderson). De terugkeer is van korte duur, want vrijwel meteen brandt de zaak af. Geen terroristische aanslag, zoals Randall suggereert, maar een doorgebrand koffiezetapparaat. De twee gaan werken in een fastfoodrestaurant waar ze precies hetzelfde doen als in de eerste Clerks: klanten en collega's lastig vallen met hun schunnige praat. Dat is regelmatig hilarisch, zoals wanneer Star Wars-fan Randall een Lord of the Rings-fan op zijn nummer zet met een geslaagde samenvatting van de LOTR-trilogie. En voor Clerks ingewijden is het zelfs even ontroerend wanneer ex-junkie Jay (Jason Mews) vertelt over zijn rehab-avonturen- Mews is zelf clean dankzij hard ingrijpen van Smith.

Seks met een ezel

Maar vaker wringt de typische Smith-mix van grove praat en sentiment. Alleen Smith slaagt erin een romantische scène te bedenken waarin op de achtergrond seks met een ezel plaatsvindt maar dat is eerder puberaal dan echt leuk. Evenmin overtuigend is de acteur (Trevor Fehrman) die Elias, de collega van Dante en Randall speelt, een Jezusfreak en LOTR-fan en dus het dubbele mikpunt van hun spot. Eigenlijk is Clerks II alleen leuk voor fans die net als Dante en Randall én Smith in hun puberale fase zijn blijven hangen. Maar niet-ingewijden die ook niet vies zijn van grove grappen kunnen beter nog een weekje wachten op Borat.

Het Parool:
"melig (..) achter alle gezwam en obsceniteiten schuilt een brave film over eeuwige vriendschap en ware liefde"
De Volkskrant:
"melige en smakeloze lol"
In 6 zalen

Bekijk trailer