Groepje kunstzinnige Newyorkers tobt met relaties en het leven. Relatie- en sekskomedie vol expliciete seksscènes.

Films zijn tegenwoordig zoveel preutser dan vroeger. Bij bedscènes in romantische komedies blijven de lakens altijd netjes zo liggen dat strategische lichaamsdelen bedekt blijven. In komedies voor volwassenen zoals The Wedding Crashers wordt weliswaar minder moeilijk gedaan over een blote borst of bil, maar daar doet iedereen weer nerveus over homo's. Die puriteinse instelling was John Cameron Mitchell, de homoseksuele regisseur en hoofdrolspeler van de glamrock-musical Hedwig and the Angry Inch, een doorn in het oog. Dus besloot hij in zijn relatiekomedie Shortbus de dingen niet alleen bij hun naam te noemen maar ook vol in beeld te brengen.

Lichaamssappen

En dus wordt de toeschouwer in het eerste half uur van Shortbus vergast op ene stortvloed aan seksscènes: van oraal tot anaal, van hetero tot homoseks en van triootjes tot soloseks. Daar zal niet iedereen op zitten te wachten, maar het is wel een originele manier om je hoofdpersonen te introduceren. Shortbus speelt zich af in New York, waar een groepje kunstenaars de trauma's van 11 september probeert te verwerken in een ondergrondse club, de Shortbus genoemd. Daar worden in discussies ideeën en, in één moeite door, in orgieën lichaamssappen uitgewisseld.

Gênant probleem

Sofia (Sook-Yin Lee) is een nieuwkomer in de Shortbus. Ze is een relatietherapeute met een nogal gênant probleem: ze kan niet klaarkomen. Terwijl ze zelf relatie- en seksadviezen geeft, faket ze tegenover haar vriend elk orgasme. Ze wordt bij de club geïntroduceerd door een homostel dat in een relatiecrisis zit en merkt al snel dat de regelmatige bezoekers van de Shortbus vooral druk bezig zijn met zichzelf.

Vibrerend ei

Shortbus is een typisch groepsproject, grotendeels gebaseerd op improvisatie en met een script waar iedereen een bijdrage aan kon leveren. Dat wreekt zich in het verhaal, dat geen duidelijke lijn heeft. Het kabbelt rond de probleempjes van zeldzaam narcistische types, onuitstaanbare navelstaarders die je steeds meer gaan tegenstaan naarmate de film vordert.

Gelukkig heeft John Cameron Mitchell genoeg gevoel voor humor om de problemen van zijn personages te relativeren. Zo laat hij Sofia experimenteren met een vibrerend ei, waarvan de afstandsbediening in verkeerde handen belandt zodra ze het heeft ingebracht. De expliciete seks is opvallend, maar ook niet nieuw meer in een arthousefilm, al is het zelden in deze mate vertoond. Desondanks is Shortbus een nogal ouderwetse film, met zijn All You Need is Love-moraal. Maar wie daar open voor staat -en voor de voornamelijk homo-erotische seksscènes- zal zeker plezier beleven aan deze uitbundige relatiekomedie.

Het Parool:
"Wie de seks weg denkt, ziet een houterig drama met karikaturale personages, melige grappen en klunzige metaforen"
De Volkskrant:
"uiterst vrijblijvend en oppervlakkig"
In 6 zalen

Bekijk trailer