Beklemmend drama dat in een nabije maar zeer herkenbare toekomst speelt. Met Clive Owen en Julianne Moore.

Science fiction is doorgaans escapistisch vermaak dat in andere tijden en andere werelden speelt, ver van de onze, zodat je er fijn bij weg kan dromen. Maar sommige sf-films blijven op aarde en zo dicht bij het heden dat het angstaanjagend herkenbare nachtmerries oplevert in plaats van toekomstdromen. Terry Gilliam maakte met Twelve Monkeys en Brazil twee van zulke doemvolle toekomstvisies en met Children of Men voegt de Mexicaanse regisseur Alfonso Cuáron (Y Tu Mamá También) er een huiveringwekkend toekomstbeeld aan toe.

Euthanasiepillen

Children of Men speelt in het Londen van 2027, maar afgezien van bewegende billboards op dubbeldekkers is er weinig futuristisch te bekennen in het straatbeeld. Dat wordt voornamelijk bepaald door veel vuilnis en oproepen om illegale immigranten aan te geven. De wereld anno 2027 ligt in puin, alleen het geïsoleerde Groot-Brittannië heeft zich als eiland kunnen handhaven, en is nu toevluchtsoord geworden voor illegale immigranten, de zogenaamde fugi's. Om onbekende redenen is er al 19 jaar geen baby meer geboren zodat het No Future-doemscenario steeds dichterbij komt. De overheid verstrekt euthanasiepillen met als slogan "u bepaalt zelf wanneer".

Fugi

Theo (Clive Owen) heeft zich afgesloten voor alle onheil. De voormalige activist heeft een suf baantje bij de overheid en vermaakt zich door af en toe te blowen met een oude hippie-vriend (leuke rol van Michael Caine). Zelfs een narrow escape aan een bomaanslag van activisten brengt Theo niet erg van zijn stuk. Hij wordt pas wakker geschud wanneer hij wordt ontvoerd door activisten die onder leiding staan van zijn vroegere geliefde Julian (Julianne Moore). Zij vraagt hem zijn contacten te gebruiken om aan immigratiepapieren te komen voor het meisje Kee, een fugi die een wel heel kostbaar geheim met zich meedraagt. De eerder zo passieve Theo raakt steeds meer betrokken bij het lot van Kee en moet in actie komen om zichzelf en Kee te redden.

Abu Ghraib

Het knappe van Children of Men is dat Clive Owen -toch jarenlang de gedoodverfde nieuwe James Bond- nooit een volbloed actieheld wordt, wat onwaarschijnlijk zou zijn. Hij is letterlijk een held op sokken: hij loopt door omstandigheden de helft van de film op sokken of slippers. Dat maakt hem al net zo realistisch als de staat waarin het GB van 2027 verkeert: zo'n 20 jaar maakt niet veel verschil, wat ook aannemelijk is wanneer je zou terugkijken naar het Londen van pakweg 1984 -om maar een omineus jaartal van zo'n 20 jaar terug te noemen. Cuáron verwijst regelmatig naar actuele problematiek rond immigranten en moslims, zodat 2027 nog dichterbij komt. Zeker wanneer in een Guantanamo Bay-achtig vluchtelingenkamp -onder auspiciën van de Homeland Security, een VS-term- een gevangene is te zien in een pose die verwijst naar de misstanden in de Iraakse Abu Ghraib-gevangenis.

Pink Floyd

Dat Cuáron er ook nog voor kiest om zijn verhaal in lange documentair aandoende instellingen te vertellen maakt het voor de toeschouwer nog lastiger om afstand te nemen, want je wordt door deze subjectieve camera nog meer in het verhaal gezogen, of je dat nu wil of niet. Toch zorgt Cuáron ook voor de nodige relativerende en zelfs humoristische momenten. Michael Caine is goed voor een paar geslaagde grappen, en tussen de vier kenmerkende torens van het Londense Battersea Power Station zweeft een opgeblazen varken, een geestige verwijzing naar het Pink Floyd-album Animals. En dat Owen een versleten sweater draagt van de Londense Olympische spelen van 2012 is ook een welkom lichtpuntje in een verder duistere en heftige film. Kortom, een beklemmend actiedrama dat je aan het denken zet en waar op zijn tijd ook nog om gelachen kan worden: Children of Men is een absolute aanrader.

Het Parool:
"als actiethriller zeer geslaagd (..) Minder goed uit de verf komen de politiek-filosofische aspecten."
De Volkskrant:
"interessante, ongewone film. Cuarón vermomt zijn engagement als een gelikte actiefilm"
In 30 zalen

Bekijk trailer