Tweede sequel van de Amerikaanse remake van de Japanse horror-hit Ju-On toont vooral dat de rek uit het genre is.
#

De Ringu/The Ring-serie is inmiddels genoeg uitgemolken, met een handvol Japanse versies en twee Amerikaanse remakes, waarvan de eerste nog behoorlijk goed was. Ook de eerste Amerikaanse remake van de vergelijkbare Ju-On/The Grudge-serie pakte goed uit. Maar met de zoveelste griezelfilm waarin zwarte slierten spookhaar voor kippenvel moeten zorgen lijkt de rek flink uit het J-horror-genre. Dat valt eigenlijk toch al niet meer serieus te nemen sinds The Grudge op geestige wijze werd geparodieerd in Scary Movie 4.

Spookjoch

Maar goed, in The Grudge 2 wordt Sarah Michelle Gellar opnieuw slachtoffer van de vloek die terug te voeren is op het Japanse spookhuis waar ze een oude vrouw verzorgde. Na een auto-ongeluk verdwijnt ze in een ziekenhuis, waarna haar zus (Amber Tamblyn) het spookstokje overneemt.

En ook zij krijgt te maken met dode spookjongetjes die plotseling opduiken, vergezeld van het griezelige geluid van een kam waar een nagel langs gaat. Het spookjoch krijgt dit keer gezelschap van zijn moeder, een langharige geest die uit de Ringu/The Ring-serie lijkt te zijn ontsnapt.

Origineel zijn deze spookverschijningen allang niet meer, maar te oordelen aan de vernietigende Amerikaanse recensies is ook de logica dit keer ver te zoeken: "volkomen zinloos, onnodig ingewikkeld en volkomen overbodig" was de teneur en slechts 7% van de recensenten had iets positiefs over The Grudge 2 te melden.

Uitgemolken

Maar gezien de succesvolle ontvangst van The Grudge 2 in de VS is het eind van deze ooit originele maar inmiddels uitgemolken horrorvariant nog niet in zicht. Eigenlijk is het is een klein mirakel dat de vaste Grudge-regisseur Takashi Shimizu nog onder de levenden is en niet zelf is bezweken aan een dodelijke Grudge-vloek.

Hij maakte intussen liefst zes Ju-On-films: twee Japanse versies, twee Amerikaanse remakes en twee films die meteen naar de videotheek gingen. Voor 2007 staat echter alweer deel drie van de Japanse horrorserie gepland. Hopelijk boort het horrorgenre voor die tijd ergens anders nieuw bloed aan.

Het Parool: * *
"Laat dit spook met rust!" -

De Volkskrant: * *
"Herhaling van een herhaling (..) alsof de film een remake van zichzelf wordt (..) de formule is nu echt helemaal op" -

In 70 zalen